Papin izaslanik sastao se s ruskom povjerenicom za djecu koju traži ICC

29.06.2023.

14:23

Autor: HRT/Hina/AFP

Marija Lvova-Belova i Matteo Zuppi

Marija Lvova-Belova i Matteo Zuppi

Foto: Russian Presidential Commissioner for Children's Rights / REUTERS

Papin izaslanik za mir u Ukrajini, Matteo Zuppi, sastao se danas u Moskvi s ruskom povjerenicom za djecu, Marijom Lvovom-Belovom, koja je na meti naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog "ilegalne deportacije" ukrajinskih maloljetnika.

- Razgovarali smo o humanitarnim pitanjima vezanim uz vojne operacije i zaštitu prava djece, rekla je ruska dužnosnica na Telegramu, poprativši svoju poruku s nekoliko fotografija s talijanskim kardinalom, navodi France Presse.

- Sigurna sam da će kršćanska ljubav i milosrđe pomoći dijalogu i međusobnom razumijevanju, dodala je.

Posjet Mattea Zuppija Ukrajini početkom lipnja nije doveo do pomaka u rješavanju sukoba s Rusijom, ali je predsjednik Volodimir Zelenski ipak istaknuo da "Sveta Stolica može dati učinkovit doprinos" oslobađanju ratnih zarobljenika i povratku djece koja su, prema navodima Kijeva, "deportirana" u Rusiju. Kijev procjenjuje da je najmanje 20.000 maloljetnika ilegalno odvedeno u Rusiju.

Sredinom ožujka ICC je izdao povijesni nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, smatrajući da su odgovorni za "ratni zločin nezakonite deportacije" ovih ukrajinskih maloljetnika. Moskva odbacuje sve ove optužbe, tvrdeći da je "spasila" ovu djecu od borbi i da je uspostavila procedure za njihovo ponovno spajanje sa svojim obiteljima.

Matteo Zuppi također bi, tijekom poslijepodneva, trebao sastati s patrijarhom Kirilom, poglavarom pravoslavne crkve u Rusiji i saveznikom predsjednika Vladimira Putina. Također bi trebao prisustvovati vjerskoj službi večeras u katoličkoj katedrali u Moskvi, prije povratka u Rim u petak rano poslijepodne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!