07:12 / 21.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Satelitske snimke: Novo grupiranje ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom

Satelitska snimka

Satelitska snimka

Foto: Maxar Technologies / via Reuters

Dok  se zaoštrava ukrajinska kriza, iz Bijele kuće stiže vijest da je američki predsjednik Joe Biden načelno pristao na sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Summit o Ukrajini dogovoren je uz posredovanje francuskog predsjednika Macrona. Situacija na terenu i dalje je vrlo napeta. Proruski pobunjenici na istoku zemlje izvijestili su da su vladine snage ubile dva civila u granatiranju. Kijev i pobunjenici optužuju jedni druge za sve češće kršenje primirja tijekom posljednjih nekoliko dana. S druge strane, američke satelitske slike pokazuju novo raspoređivanje oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom. 

Satelitske slike pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je u nedjelju američka tvrtka Maxar Technologies, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Reuters.

Nova aktivnost zamijećena je nakon što je Rusija produžila vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju, pojačavajući strah među zapadnim silama od neposredne ruske invazije Ukrajine.

Nova aktivnost predstavlja promjenu obrasca prethodno uočenog raspoređivanja borbenih skupina, tenkova, oklopnih transportera, topništva i opreme za podršku, navodi se u priopćenju Maxara.

Zapad tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu dok Rusija odbacuje te optužbe. 

Biden pristao na sastanak s Putinom

Američki predsjednik Joe Biden načelno je pristao na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdila je Bijela kuća u nedjelju navečer.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki ističe se predanost Sjedinjenih Država diplomatskom rješenju napetosti oko Ukrajine.

Summit čelnika SAD-a i Rusije održat će se nakon sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je dogovoren za ovaj tjedan u Europi, ali samo ako u međuvremenu ne dođe do ruske invazije na Ukrajinu.

- Izabere li Rusija rat, snosit će ozbiljne posljedice. U ovom trenutku čini se da Rusija nastavlja s pripremama za sveobuhvatni napad na Ukrajinu, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Ukrajinski pobunjenici tvrde da su u noćašnjem granatiranju stradala dva civila

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija izvijestili su u ponedjeljak da su dva civila ubijena u granatiranju od strane ukrajinskih vladinih snaga, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

RIA je citirala predstavnike samoproglašene Luganske narodne republike koji su rekli da se granatiranje dogodilo kasno u nedjelju.

Kijev i pobunjenici, koji su u ratu posljednjih osam godina, optužuju jedni druge za sve češće kršenje primirja tijekom posljednjih nekoliko dana i korištenje teškog naoružanja poput minobacača i topništva.

Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, kaže da je zabrinuta zbog povećanja neprijateljstava.

Predsjednica EK: U slučaju invazije Rusija bez pristupa financijskim tržištima

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen otkrila je u nedjelju neke pojedinosti o sankcijama s kojima bi se Moskva suočila ako napadne Ukrajinu rekavši da će Rusija u tom slučaju biti odsječena od međunarodnih financijskih tržišta.

- Rusija bi u načelu bila odsječena od međunarodnih financijskih tržišta, rekla je Von der Leyen za javnu televiziju ARD. Sankcije bi bile uvedene na "svu robu koju proizvodimo a koju Rusija hitno treba da bi modernizirala i diverzificirala svoje gospodarstvo, gdje smo globalno dominantni i za koju nemaju zamjenu", rekla je.

Von der Leyen kaže kako bi sankcije bile uvedene ako dođe do invazije Rusije na Ukrajinu odbacivi time pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na uvođenje hitnih sankcija protiv Rusije.

- Uvođenje sankcija imalo bi goleme posljedice i Rusiji moramo dati priliku da se vrati diplomaciji i pregovaračkom stolu.. Prozor je još uvijek otvoren, izjavila je Von der Leyen.

Rusija, koja je razmjestila oko 150.000 vojnika na sjevernoj i istočnoj granici prema Ukrajini, traži jamstvo da Ukrajini nikada neće biti dopušteno da se pridruži NATO savezu, što ruski predsjednik Vladimir Putin ocjenjuje ključnim za dugoročnu sigurnost Rusije.

Von der Leyen je istaknula i kako je slabost Rusije u njezinu oslanjanju na izvoz fosilnih goriva, "to čini dvije trećine njezinog izvoza te polovica ruskog proračuna dolazi od njih".

Rusija se treba modernizirati - a ako bi se uvele daljnje sankcije - to više ne bi bilo moguće, smatra predsjednica EK.

Sigurnosna konferencija u Münchenu

U Münchenu je završila trodnevna sigurnosna konferencija na kojoj su se okupili brojni svjetski čelnici. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je da je Hrvatska preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje i da smatra da se ukrajinska kriza može riješiti samo uz poštovanje međunarodnog prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!