Vojni analitičar otkrio dvije važne slabosti ukrajinskih snaga

12.06.2023.

07:44

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT/IMS

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Proteklog vikenda ukrajinski predsjednik Zelenski potvrdio je da je počela protuofenziva, no njezin početak prema ruskim izvještajima nije bio najuspješniji. Marinko Ogorec, vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica, smatra da je u ovom trenutku još prerano za procjene. Zasad nema panične reakcije Rusije, a kakva će biti, ovisit će o razvoju situacije na terenu. Rusi zasad uspješno pariraju, ali jedno je sigurno - nakon ove operacije više ništa neće biti isto.

- Samo rušenje brane bilo je očito ružno iznenađenje za Ukrajinu, morali su izdvojiti dio svojih snaga za pomoć stanovništvu, a to je omogućilo Rusima da skrate bojišnicu za 200 do 300 kilometara jer je sve južno od brane neprohodno i to im je omogućilo da povuku svoje snage koje su branile taj prostor na dijelove koji su intenzivnije izloženi ukrajinskoj ofenzivi, rekao je Ogorec.

Prema britanskim izvještajima, Ukrajinci se pokušavaju probiti na četiri pravca bojišta. Ukrajina je ovog vikenda uspjela osloboditi tri sela, a razmijenjeno je i 200 zarobljenika.

Rusi pak tvrde da Ukrajinci imaju velike gubitke. Ogorec kaže da je riječ o sitnim i očekivanim uspjesima, no da većih uspjeha zasad nema ni s jedne strane. Međutim, ističe kako se u ovom trenutku pokazuju važne slabosti kod Ukrajinaca.

- Jedna od slabosti je što obuka na zapadnoj tehnici očito nije bila dovoljna, bila je ubrzana. Drugo, u napadnim djelovanjima morate ostvariti integriranu bojišnicu, a Ukrajinci to ne mogu jer nemaju zračnu komponentu. Pokazuje se da je zračna komponenta u ovom slučaju jako bitna, dok kad imate obrambena djelovanja onda su zemaljski protuzračni sustavi dovoljni, pojasnio je vojni analitičar.

Dugoočekivani F-16 trenutačno ne bi pomogli ukrajinskim snagama, ističe vojni analitičar, jer bi u njima morali sjediti piloti sa Zapada.

Najvjerojatnije je da će Ukrajincima cilj biti izbijanje na obale Azovskog mora, na taj način bi presjekli okupirani prostor na dva dijela i sa znatno boljom pozicijom bi mogli sjesti za pregovarački stol.

Marinko Ogorec, vojni analitičar

'Vrijeme radi za Ukrajinu'


Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, ističe da Ukrajina od prvog dana ruske agresije ima svu neophodnu pomoć kako bi osposobila svoje oružane snage za obranu, što najvjerojatnije uključuje i razmjenu podataka izvještajno-sigurnosne naravi.


Otkrio je zašto Ukrajinci svoju Oluju neće provesti na način kako su je Hrvati izveli tijekom Domovinskog rata.


- Ukrajinci imaju svoju Oluju i izvest će je na način kako to njima treba, ali u potpuno drugačijem kontekstu. Smisao je isti, oslobađanje okupiranih dijelova države. Kod nas smo imali takvu međunarodnu poziciju da smo bili ograničeni vremenom i prostorom. Sam sam bio na sastancima kad je rečeno da mora biti brzo i bez puno krvi. Ukrajinci nemaju takva ograničenja. Vrijeme radi za Ukrajinu. Ova operacija oslobađanja trajat će dulje. Još ne vidim da su aktivirali svoje najbolje snage, rekao je Akrap.


Vjeruje da trenutačne aktivnosti neće biti glavni smjer napada.


- Još uvijek je na sjevernom dijelu okupiranog područja relativno mirno. Kad Ukrajinci razviju svoje snage, naravno zahvaljujući obavještajnim podacima koje će steći sami i uz pomoć saveznika, oni će nastaviti svoje aktivnosti, rekao je Akrap.

Osim djelovanja ukrajinske vojske, tu su i tzv. ukrajinski partizani koji su prema posljednjim izvještajima srušili strateški most koji je Rusima bio glavni logistički put s Krima prema Zaporižji.

- Vidimo da se djeluje i od strane proukrajinskih ruskih grupacija na teritoriju Belgoroda i nije nemoguće da će se te aktivnosti proširiti, što će imati snažan utjecaj na ukupan ishod agresije, rekao je Akrap.

Ogorec naglašava da se u ovom trenu još ne može vidjeti krajnji cilj ukrajinskih operacija. 

- Još nije načeta prava ofenziva u pravom smislu riječi. Bilo kakve prognoze su nemoguće. Najvjerojatnije je da će Ukrajincima cilj biti izbijanje na obale Azovskog mora, na taj način bi presjekli okupirani prostor na dva dijela i sa znatno boljom pozicijom bi mogli sjesti za pregovarački stol, rekao je.

Nakon ove ofenzive, poručuje Ogorec, više ništa neće biti isto. 

Informacijski rat


Ruska agresija na Ukrajinu bila je početak snažnog informacijskog rata, podsjeća Akrap.


- Davanje prevelike važnosti određenom događaju na određenom dijelu bojišnice može nas odvesti u krivom pravcu. Rat ima svoje žrtve, puno je tehničkih gubitaka. Izdvajanje jednog događaja gdje su Rusi uhvatili nespremnu ukrajinsku postrojbu neće utjecati na ishod rata.


Akrap napominje da treba biti strpljiv i oprezan, ali i imati povjerenja u ukrajinsko vodstvo da zna što radi.


- Aktivnosti će trajati i nastavit će se u onim pravcima kako to Ukrajinci odrede. Znamo da su dobro motivirani. Vjerojatno je motivacija Rusa nešto veća jer se moraju boriti za svoje živote, rekao je Akrap i istaknuo da će biti "još mnogo dijeljenja karata unutar ruskog sustava".


Rusima je, napominje Akrap, Wagner važan u moralnom smislu s obzirom na to da su njegovi pripadnici imali određene uspjehe na bojišnici. Međutim, ne treba zaboraviti i da na području Afrike kontroliraju nekoliko vlada i država, što je važno za političke i sigurnosne procese u Rusiji.


- Pitanje je kako će Prigožin završiti, kao i svi oni koji su kritizirali moskovsku vlast u posljednjih godinu dana, rekao je.

Odnos Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu


Srbija još nije uvela nijednu restrikciju Rusiji. Bivši član srbijanske vlade Žarko Korać rekao je da mediji nisu slobodni i o ratu izvještaju onako kako im vlast naredi.

- U slobodnim medijima dominiraju teme situacije na sjeveru Kosova i prosvjeda na ulicama Beograda. To je malo marginaliziralo ukraijinsku krizu. Državni mediji se bave režimskom propagandnom u kojoj je sve idealno pa ni na koji način ne izvještaju o Ukrajini, rekao je Korać.

Podsjetio je da je Srbija glasala za nekoliko rezolucija koje osuđuju ruske postupke u Ukrajini. Međutim, Vučić je nedavno ponovio da Srbija neće uvoditi nikakve sankcije.

- Ne očekujem da će Srbija promijeniti politiku prema Ukrajini. Okupirana svojim problemima, vjerujem da će se malo baviti Ukrajinom u tjednima koji dolaze.

Srbija ulazi u mnogo neizvjesniju fazu, kad jedan nepopustljivi režim, jedan ekstremno agresivni lider tog režima tjera inat i sukobljava se sve dublje s opravdanim zahtjevima prosvjednika.

Žarko Korać, bivši član srbijanske vlade

Prosvjedi u Srbiji


Korać je rekao da su prosvjedi "Srbija protiv nasilja" od samog početka proturežimski, iako to nije eksplicitno rečeno.

- Vučić i njegov režim su uveli nasilje kao osnovni način ponašanja. Osim Bjelorusije, ne znam nijednu zemlju u Europi gdje šef jedne zemlje govori o opoziciji, političarima, kao huljama, razbojnicima, koji će uništiti Srbiju. Vučić razumije što se zbiva. Njegov utjecaj pada, rekao je Korać.

Problem za Srbiju, ističe Korać, je taj što nakon toliko tjedana prosvjeda Vučić nije spreman prihvatiti nijedan zahtjev. Zbog toga su prosvjednici i organizatori pred teškom odlukom - radikalizacije prosvjeda.

- Srbija ulazi u mnogo neizvjesniju fazu, kad jedan nepopustljivi režim, jedan ekstremno agresivni lider tog režima tjera inat i sukobljava se sve dublje s opravdanim zahtjevima prosvjednika, rekao je Korać.

Gdje vidite da režim dijeli novce, budite sigurni da se sprema za izbore. Vučić se priprema za izbore, ali neće ih raspisati. Prošli put je jedva dobio Beograd. Sada će ga sigurno izgubiti

Željko Korać, bivši član srbijanske vlade

Hoće li Vučić raspisati izbore?


Vučić je najavio mogućnost izbora na jesen te se povukao s mjesta predsjednika SNS-a. Korać je rekao da u lipnju sprema oformiti novi pokret, o kojem se zasad ništa ne zna, što je politički neobično.


- Podijelio je novce. Gdje vidite da režim dijeli novce, budite sigurni da se sprema za izbore. On se time priprema za izbore, ali neće ih raspisati. Prošli put je jedva dobio Beograd. Sada će ga sigurno izgubiti. 


Osim toga, Vučić ima jedan veliki problem. Građani koji prosvjeduju u Beogradu, ali i drugim gradovima, traže oslobađanje medija koji su pod kontrolom režima.


- Vučić je u složenoj situaciji. Čak i da raspiše izbore, pitanje je tko će na njih izaći. Vučić nema jasno rješenje. Kriza u Srbiji se nastavlja, a pitanje je koju će taktiku prosvjednici zauzeti, rekao je Korać.


- Ljudima je svega dosta, ne mogu više izdržati ovakvu Srbiju kakvu je napravio Vučić. To još nema jasnu političku dimenziju. Ovo je jednostavno jedan grč ljudi koji poručuju da u ovakvoj zemlji ne mogu živjeti, a Vučić ne vidi da je ovo početak gubitka vlasti, zaključuje bivši član srbijanske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!