Potraga za žrtvama ruskog napada na zgradu u Dnjipru

16.01.2023.

19:34

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Ukrajina tuguje za žrtvama napada na zgradu u Dnjipru

Ukrajina tuguje za žrtvama napada na zgradu u Dnjipru

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Sve su strašniji razmjeri ruskog napada dalekometnim oružjem na stambenu deveterokatnicu u gradu Dnjipru. Za sada je potvrđena smrt najmanje 40 ljudi, a još ih je toliko, pretpostavlja se, ostalo ispod ruševina. 

Ukrajina tuguje za žrtvama napada na stambenu zgradu u Dnjipru, čiji se konačni broj još ne zna. Ruski projektil koji je namijenjen uništavanju nosača aviona pogodio je zgradu s 1700 stanara u trenutku kada su mnoge obitelji iščekivale pravoslavnu Novu godinu.


- Neka počivaju u miru oni koji su poginuli i budu jaki oni koji su preživjeli. To je tako tužno, takva šteta zbog izgubljenih života. Svatko od nas mogao se naći na njihovu mjestu, kaže Viktorija, stanovnica Dnjipra.


Među 40 ubijenih je i troje djece, ali pretraživanje ruševina još nije gotovo.


- Spašeni su deseci ljudi, uključujući šestero djece. Borimo se za svakog čovjeka! Akcija će trajati sve dok postoji i najmanja šansa da je netko živ, ističe Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.


Iz Kremlja poručuju da nisu odgovorni za napad. Ponavljaju staru priču.


- Ruska vojska ne napada stambene zgrade i objekte civilne infrastrukture. Udari su usmjereni na vojne ciljeve, i one vidljive i one skrivene, izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.


No nastavili su napadati energetsku i civilnu infrastrukturu na području Zaporižja, Dnjipropetrovska i Hersona gdje su, uz stambene zgrade, gađali Crveni križ i Centar za djecu s teškoćama u razvoju.


- Prva granata pogodila je peterokatnicu preko puta. Puknula je plinska cijev i zapalila se, a onda se požar proširio na balkone, rekao je Oleg, stanovnik Hersona.

video thumb

U Soledaru se i dalje Ukrajinci ne predaju, iako su Rusi već proglasili pobjedu.


- Vojna operacija u Ukrajini razvija se pozitivno i prema planu Ministarstva obrane i Glavnog stožera. Nadam se da će nas naši ratnici višestruko razveseliti rezultatima svoje borbe, izjavio je Vladimir Putin, ruski predsjednik.


Nakon što su Rusija i Bjelorusija počele zajedničke vježbe zračnih snaga, Kijev, a posebno stanovnici uz sjevernu granicu, strahuju da bi Moskva mogla iskoristiti svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofenzive na Ukrajinu, iako Bjelorusija vježbe opisuje kao obrambene.


- Nadam se da predsjednik Lukašenko nije toliko nerazuman da bi dopustio snagama svoje zemlje da nas napadnu, kaže jedan stanovnik Černjihiva.


Glavni tajnik NATO-a ohrabruje Ukrajince većom isporukom teškog naoružanja iz zapadnih zemalja, a EU s prve 3 milijarde paketa pomoći vrijednog ukupno 18 milijardi eura, no njemački tenkovi Leopard koje priželjkuju Ukrajinci, kako piše Bild, neće biti spremni za isporuku prije 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!