09:02 / 23.03.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Ukrajina tvrdi da su Rusi uništili laboratorij u Černobilu

NE u Černobilu - Ukrajina tvrdi da su Rusi uništili laboratorij

NE u Černobilu - Ukrajina tvrdi da su Rusi uništili laboratorij

Foto: Maxar Technologies / via REUTERS

Ruski vojnici koji su početkom invazije na Ukrajinu okupirali nuklearnu elektranu u Černobilu opljačkali su i uništili laboratorij na toj lokaciji, tvrde ukrajinski dužnosnici, a prenosi BBC. 

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja priopćila je da su Rusi oštetili njihov Središnji analitički laboratorij,  koji je, tvrde, obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.


Agencija je na Facebooku objavila da laboratorij ima "visoko aktivne uzorke i uzorke radionuklida, koji su danas u rukama neprijatelja".


Laboratorij, čija uspostava je stajala oko šest milijuna eura, također je posjedovao i "vrijednu analitičku opremu" koja nije bila dostupna nigdje dalje u Europi, navodi Agencija.


Černobil - mjesto nuklearne katastrofe 1986. - nije u funkciji, ali zahtijeva stalno upravljanje.


Ruski vojnici okupirali su Černobil u prvih nekoliko dana rata, koji je započeo 24. veljače, te su tjednima tamo držali radnike. Neki od njih su dobili dopuštenju da mogu otići.


Bivša nuklearna elektrana i dalje izaziva veliku zabrinutost. Ranije ovog tjedna ukrajinski parlament objavio je da su u blizini elektrane buknuli šumski požari. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!