08:39 / 08.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ukrajina u fokusu videokonferencije čelnika G7 u nedjelju

Videokonferencija čelnika G7

Videokonferencija čelnika G7

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čelnici skupine G7 u nedjelju bi trebali održati video konferenciju na kojoj će dominirati zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Trebao bi sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će obavijestiti čelnike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a o stanju u njegovoj zemlji.

Prema nekim izvješćima američki predsjednik Joe Biden mogao bi pokrenuti pitanje dodatnih sankcija protiv Rusije.

Još se ne zna u koje će se vrijeme videokonferencija održati.

Nedjeljni sastanak održava se na dan kada se tradicionalno u Europi obilježava završetak Drugog svjetskog rata i oslobođenje Europe od nacističkih snaga. Rusija kraj toga rata obilježava u ponedjeljak.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače pod izgovorom navodnog zlostavljanja etničkih Rusa na ukrajinskom tlu i obećavajući da će denacificirati susjednu zemlju.

Snažan ukrajinski otpor potisnuo je ruske snage natrag na istok, ali Rusija nije pokazala znakove odustajanja od rata za koji je, mjesecima prije napada, tvrdila da neće započeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!