Ukrajina ustraje na granicama priznatima 1991.

17.03.2022.

17:01

Autor: T.D./HRT/Hina

Ukrajinska zastava

Ukrajinska zastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajinski predsjednik čvrsto ustraje na međunarodno priznatim granicama svoje zemlje iz 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza, rekao je u četvrtak njegov savjetnik.


Takvom izjavom Oleksij Arestovič vjerojatno je želio jasno dati do znanja da predsjednik Volodimir Zelenskij nije spreman ni na kakve izmjene granica u pregovorima o prekidu vatre i povlačenju ruske vojske iz Ukrajine.

Rusija je 2014. anektirala poluotok Krim koji je bio dio ukrajinskog teritorija, a priznala je i neovisnost samoproglašenih republika Luhansk i Doneck u području Donbasa na istoku Ukrajine gdje su iste godine proruski nastrojeni vođe izveli pobunu protiv vlasti u Kijevu.

Te dvije regije i Krim dio su teritorija Ukrajine koju su u tim granicama priznali Ujedinjeni narodi 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. 

Zelenskij je opetovano govorio da neće trgovati "teritorijalnom cjelovitošću" svoje zemlje.

- Njegovo glavno stajalište nije promijenjeno, rekao je Arestovič za nacionalnu televiziju

- Nikada se nećemo odreći naših nacionalnih interesa.

Drugi predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak skicirao je za poljske medije ukrajinsko stajalište.

- Jedna od ključnih točaka (za mirovni sporazum) jest kako riješiti teritorijalno pitanje okupiranog Krima i Donbasa, rekao je.

- Ukrajinsko se stajalište nije promijenilo u vezi okupiranih teritorija: državne granice ne mogu se mijenjati. Međutim, vjerujem da moramo biti razboriti u procjenama. De jure, Krim, Doneck i Luhansk su dijelovi Ukrajine, ali nisu pod našim nadzorom, ondje je uspostavljena ruska administracija.

- Ulažemo napore da pronađemo "zakonsku formulu", rekao je bez drugih objašnjenja.

Podoljak se osvrnuo i na stajalište ruske strane u pregovorima dajući naslutiti da su oni sada spremniji na kompromis.

- Mogu reći da je rusko izaslanstvo nedavno prilično ublažilo (stajalište). Sada procjenjuju svijet objektivnije i ponašaju se vrlo korektno. Nema grubosti ili grubosti svojstvene ruskoj vladi. Naravno njihov pogled na svijet iskrivljen je vlastitom propagandom, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!