13:15 / 30.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Ukrajina zabranila ulazak u zemlju muškarcima iz Rusije u strahu od invazije

-

-

Foto: - / -

Ukrajina je zabranila Rusima u dobi od 16 do 60 godina ulazak u zemlju, nakon što je prošli tjedan uvedeno izvanredno stanje.
Ukrajina je zabranila Rusima u dobi od 16 do 60 godina ulazak u zemlju, nakon što je prošli tjedan uvedeno izvanredno stanjem zbog incidenta u kojem je Rusija zaplijenila tri ukrajinska mornarička broda pokraj Krima.

Na granici su uvedene mjere pojačane kontrole. Od danas ograničen je ulazak strancima, ponajprije građanima Ruske Federacije u dobi od 16 do 60 godina muškog spola, rekao je zapovjednik ukrajinske pogranične straže.

Svrha mjere je spriječiti Rusiju da provede operacije koje je planirala 2014., napisao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na Twitteru referirajući se na prorusku separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini prije četiri godine.

Objavljujući uvođenje mjere, Porošenko je govorio o ruskoj zapljeni brodova,  aneksiji Krima 2014. i njihovoj potpori separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini te da je važno zaustaviti potpunu invaziju.

Zapovjednik ukrajinske pogranične straže rekao je da će biti iznimaka, npr. u slučaju pogreba rođaka, piše njemačka agencija dpa.

Ruski zastupnik izjavio je, a prenijela novinska agencija RIA, da Rusija ne planira uvoditi recipročne mjere za ukrajinske muškarce.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova osudila je taj potez ukrajinske vlade i kazala da je ukrajinska država potpuno disfunkcionalna.

U srijedu je Ukrajina proglasila 30-dnevno izvanredno stanje u deset pograničnih regija i uz obale Crnog i Azovskog mora.

Taj pomorski izgred prvi je otvoreni vojni sukob dviju zemalja otkako je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim 2014. godine, kada je izbila oružana pobuna proruski orijentiranih stanovnika istočne Ukrajine protiv središnje vlasti u Kijevu. Dosad ima više od 10.000 žrtava.

Službeni Kijev, prema izjavama sigurnosnih dužnosnika, razmatra hoće li uzvratiti istom mjerom na crnomorski incident.

Dužnosnici su rekli  da bi mogli nametnuti i dodatna ograničenja ruskim građanima u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!