19:29 / 02.04.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ukrajinci preuzeli više od 30 naselja u okolici Kijeva, na istoku je i dalje teško

Volodmir Zeleneski

Volodmir Zeleneski

Foto: HTV / HRT

Ruske snage povlače se iz okolice Kijeva, a za njima posvuda ostaju tragovi borbe i žestokog granatiranja. Ukrajinci ističu da su nakon ruskog povlačenja pod svoju kontrolu preuzeli više od 30 naselja u okolici Kijeva. Vojna situacija na istoku zemlje i dalje je teška. Ukrajina čeka i otvaranje humanitarnog koridora iz Mariupolja.

Moskva je, čini se, održala svoju riječ. Prema dogovoru iz Istanbula, ruske snage povlače se sa sjevera Ukrajine. Ruska vojska napustila je i aerodrom Antonov, jednu od početnih točaka invazije.

- Na nekim su dijelovima potisnuti u borbi, a negdje sami napuštaju položaje. Za sobom su ostavili katastrofu. Na istoku zemlje situacija je i dalje iznimno teška. Ruske snage kreću se prema Donbasu i Harkivu. Pripremaju se za nove napade, a mi pripremamo još aktivniju obranu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na istoku zemlje stanovništvo se bori s nestašicom pitke vode. U Donecku i Makivki infrastruktura je granatirana, a uskoro će ponestati i zaliha.

- Više od mjesec dana nemamo vode. Neki sam dan stajala sat i pol u redu za kupnju i dobila samo četiri bočice. Situacija je doista teška, izjavila je Natalija.

Na poprištu najtežih stradanja, među mariupoljskim ruševinama, 160 000 civila i dalje čeka spas. Nakon jučerašnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije, Crveni križ je za danas najavio novo kretanje prema razorenom gradu. Do sada je evakuirano više od 3000 stanovnika. Ruska strana tvrdi da ih je u Rusiju stiglo ukupno 18 000. Iako se govori o prisilnim deportacijama, ova grupa ističe da je došla dobrovoljno.

- Nitko nam nije rekao da se moramo evakuirati. Došli smo sami, na vlastitu odgovornost. Išlo nas je 14, bilo je i muškaraca koji su nosili male bebe, a mi stariji bili smo na kraju grupe. Hodali smo oko sedam kilometara, izjavila je Zinaida Mikhailneko iz Mariupolja.

Peti dan od napada na zgradu lokalne uprave u Mikolajivu, i dalje traje izvlačenje tijela ispod ruševina. Stanovništvo tog strateški važnog grada na jugu zemlje, u konstantnom je strahu.

- Osjećam se strašno, pod stalnim sam pritiskom. Ne mogu se opustiti i čekam najgore. I ove mine koje su ostale na tlu, mogu eksplodirati u bilo kojem trenutku, ističe Mikola Gregoraščenko iz Mikolajiva. 

Nakon što su Rusi napustili nuklearnu elektranu u Černobilu, međunarodni stručnjaci provjerit će stvarno stanje postrojenja koje je u ruskim rukama bilo više od mjesec dana.

- Ono što se ondje događa, nije se dogodilo nikada do sada. Na pojedinim dijelovima moglo se dogoditi odspajanje ili kvar iz niza razloga, poput prekida u napajanju ili oštećenja. Djelatnici elektrane znaju kako raditi svoj posao, ali mi im možemo dati savjet i pomoći, kaže generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.

Ukrajinska vojska upozorava da Rusi gomilaju snage u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji. Na tom je teritoriju nakon odcjepljenja ostalo oko 1500 ruskih vojnika. Ukrajinci strahuju da bi Rusi iz tog smjera mogli napasti Odesu.

- Ruske postrojbe pripremaju se za moguće provokacije i pokazne vježbe na granici s Ukrajinom. Ruske snage preraspoređuju se u takozvanoj Pridnjestrovsko-moldavskoj Republici kako bi demonstrirale spremnost na napad, govori glasnogovornik glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Šputin.

Moldavija je demantirala ukrajinske navode. A Moskva svoju vojnu moć demonstrira i na Uralu. Uz granicu s Kazahstanom, 2000 ruskih vojnika vježba s projektilima Yars koji imaju domet od 11 000 kilometara. Istodobno u 15 ruskih gradova održani su novi prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu.

Policija je privela više od 170 prosvjednika.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!