Ukrajinka, Turkinja i Iranka dobitnice Nagrade Olof Palme za 2023.

09.01.2023.

15:51

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Tri žene iz Ukrajine, Irana i Turske dobitnice su Nagrade Olof Palme za 2023. za svoj rad na promicanju ljudskih prava i sloboda u svojim domovinama.


Ukrajinka Marta Chumalo, Iranka Narges Mohammadi i Turkinja Eren Keskin nagrađene su za "svoje napore u borbi za slobodu žena, u vrijeme kada su ljudska prava ugrožena ratom, nasiljem i opresijom", priopćio je Fond Olofa Palmea.


Psihologinja Chumalo nagrađena je jer je bila među osnivačima nevladine organizacije "Women's Perspectives" koja se bori za prava žena i protiv nasilja nad njima.

Iranska novinarka Narges Mohammadi "bila je središnja osoba u borbi za prava žena i slobodu izražavanja u Iranu", navodi zaklada. Zbog toga je od 1998. bila više puta pritvorena. Puštena je na slobodu u listopadu 2020. da bi u studenom 2021. bila ponovno uhićena izvan Teherana kada je sudjelovala na svečanom odavanju počasti čovjeku ubijenom u prosvjedima 2019.


Turska odvjetnica za ljudska prava Eren Keskin nagrađena je jer se više desetljeća bori za žrtve diskriminacije u svojoj zemlji uključujući "etničke manjine, LGBTQI+ i izbjeglice". Zaklada ističe da je bila meta prijetnji smrću i kaznenog progona i da je bila zatvorena zbog svojih uvjerenja.


Nagrada će im biti dodijeljena 1. veljače u Stockholmu.


Memorijalni fond Olofa Palmea, koji nosi ime bivšeg švedskog premijera ubijenog u veljači 1986., odaje priznanje svake godine ljudima koji se bore za mir i razoružanje, protiv rasizma i ksenofobije. Nagrada iznosi 100.000 američkih dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!