Ukrajinska nuklearka Zaporižja prestaje koristiti američko gorivo

20.04.2023.

10:24

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ukrajinska nuklearka Zaporižja

Ukrajinska nuklearka Zaporižja

Foto: IAEA / Reuters

Nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini, koju je Rusija zauzela prošle godine, prestat će koristiti nuklearno gorivo proizvedeno u SAD-u što je prije moguće, citirala je novinska agencija Interfax izjavu ruskog dužnosnika.

Najveća nuklearna elektrana u Europi, većinom izgrađena u sovjetsko doba, u početku je koristila rusko nuklearno gorivo, ali Ukrajina je postupno prešla na opskrbu iz Westinghousea nakon prvog sukoba s Rusijom 2014.

Ruske snage su prošle godine zauzele elektranu dok su okupirale dijelove Ukrajine, a postrojenje je od tada u središtu nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprestanog granatiranja u njegovoj blizini za što se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

Renat Karčaa, savjetnik generalnog direktora ruske tvrtke za nuklearnu energiju Rosenergoatom koja sada upravlja elektranom, rekao je Interfaxu da ona u rezervama ima američkog goriva za otprilike četiri godine.

Međutim, ruska uprava će nastojati čim prije zamijeniti to gorivo ruskim jer svoju vlastitu tehnologiju smatra superiornom, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!