Ukrajinska veleposlanica u SAD-u traži jače sankcije protiv "terorističke" Rusije

19:33 / 06.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Oksana Markarova

Oksana Markarova

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u u nedjelju je pozvala vladu američkog predsjednika Joea Bidena da Moskvi nametne jače sankcije, Ukrajini dostavi više oružja te je nazvala Rusiju "terorističkom državom".

Ambasadorica Oksana Markarova ponovila je u intervjuu za Fox News Sunday da Rusija čini ratne zločine protiv civilnog stanovništva, uništava bolnice i škole, te je dodala da Ukrajina zajedno sa SAD-om i drugim državama o tome prikuplja dokaze.

- Prema Rusiji treba postupati kao prema terorističkoj državi, jer ona to jest, kazala je Markarova.

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken kazao je u nedjelju da SAD ima "prilično vjerodostojne izvještaje" o namjernim napadima na civile. Povod istupa ukrajinske veleposlanice je ponovna neuspješna evakuacija civila iz Mariupolja, grada koji se nalazi pod teškim bombardiranjem ruskih snaga.

Za neuspjeh evakuacije Ukrajina i Rusija međusobno se okrivljuju.

Markarova je ponovila molbu da SAD pojača sankcije protiv Rusije, što uključuje nametanje potpunog embarga na uvoz ruske nafte i plina te da poveća pošiljke sustava protuzračne obrane i drugog naoružanja u Ukrajinu.

- Zahvalni smo na sankcijama koje Sjedinjene Američke Države provode. No budući da Rusija ne mijenja ponašanje, zapravo eskalira, oni nas sve više ubijaju, sankcije se moraju pojačati, kazala je.

Bijela kuća razmišlja o zabrani uvoza ruske nafte i plina, ali je oprezna oko naglog skoka cijena benzina, koji bi mogao doprinijeti najvećoj inflaciji u proteklih nekoliko desetljeća.

Prema Markarovoj, zaustavljanje ruske invazije od presudne je važnosti jer bi se u suprotnom sukob mogao proširiti van granica Ukrajine.

- Svaki je veliki rat dosad započeo lokalno, rekla je, te dodala da "poučeni prošlošću, znamo da je svaki od njih mogao biti zaustavljen lokalno."

Dodala je da je Ukrajina spremna razgovarati o primirju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!