Ukrajinske izbjeglice u balatonskim hotelima pronašle privremeni dom

06.05.2022.

19:35

Autor: Ivana Perić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Izbjeglice na Balatonu

Izbjeglice na Balatonu

Foto: HTV / HRT

Od početka rata u Ukrajini, zemlju je napustilo gotovo 6 milijuna ljudi, više od 550 tisuća otišlo je u Mađarsku. Najviše ih je smješteno u glavnom gradu Budimpešti, ali i u privatnim hotelima uz Balaton, jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Mađarskoj, gdje je i HRT-ova ekipa. 

- Prema posljednjim podacima UNHCR-a, u Mađarskoj trenutačno boravi oko 140 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Jučer ih je stiglo još 11 i pol tisuća, a samo ih je tristotinjak ostalo na tlu Mađarske i zatražilo privremeni boravak. Na donatorskoj konferenciji koju su organizirale Poljska i Švedska u Varšavi, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó istaknuo je da se Mađarska oštro protivi ratu te podržava suverenitet Ukrajine kojoj je ponudila pomoć od 37 milijuna eura. Također, Mađarska je i dalje spremna izbjeglicama ponuditi smještaj, bilo u glavnom gradu, gdje ih je najviše, ili u smještajnim kapacitetima poput ovih na Balatonu, rekla je Ivana Perić javljajući se za središnji Dnevnik.

Balaton. Mađarsko more. Jedna od najposjećenijih ovdašnjih turističkih destinacija. Rekordne 2019. 12 milijuna turista. Danas, mnoge su ukrajinske izbjeglice u balatonskim hotelima pronašle privremeni dom. Aljona i Jelena, jedna iz Izjuma pokraj Harkiva, druga iz Zaporižja napokon mirno spavaju. A djeca uživaju u onome u čemu dugo nisu - igri izvan skloništa. 

- Došla sam sa sinom. Trebala su nam 4 dana da stignemo ovamo. Ostavili smo razrušeni grad i skloništa na sve strane, govori Aljona, izbjeglica iz Izjuma.

- Sada se dobro osjećamo, lijepo su nas primili. Želim ovdje naći posao i ostati dok moj grad ne postane siguran, rekla je Jelena, izbjeglica iz Zaporožja.

Pomoć im stiže sa svih strana. Zahvaljujući ljudima poput Šandora i Marije. On je Mađar, ona izbjegla Ukrajinka, ali i volonterka.

- Prije rata smo tako lijepo živjeli u Ukrajini. Sada više nije sigurno. Govorim mađarski pa mogu pomoći svojim sunarodnjacima, govori Maria Kenyeres, izbjeglica iz Beregova.

- Kad je počeo rat, stupio sam u kontakt s ljudima s kojima je moja tvrtka prije surađivala.. Pitao sam ih, mogu li nam se pridružiti i pomoći i oni su otvorili vrata svog hotela, rekao je Šandor Šeremet, volonter.

I to je samo jedna od mnogih smještajnih jedinica na Balatonu koja je primila izbjeglice. I pružila im željeni mir. No koliko god im je sada ovdje bolje, želja im je vratiti se kući, a da ove ljuljačke što prije posluže nekom drugom. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!