Ukrajinske nuklearne elektrane - gdje su smještene i kakvo je trenutno stanje

10:35 / 06.03.2022.

Autor: HRT

Ruska vojska je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi.

Ruska vojska je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi.

Foto: HRT / IMS

Ruska vojska je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi. Prema Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, elektrana nije oštećena, ali radi samo jedan reaktor, s oko 60% kapaciteta.

Ukrajina je inače u velikoj mjeri ovisna o nuklearnoj energiji - ima 15 operativnih nuklearnih reaktora u četiri elektrane, koji podmiruju oko 54% potreba zemlje za električnom energijom. U Zaporižju ih je šest, trenutačno radi samo jedan.

Četiri reaktora smještena su u elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine, blizu granice s Bjelorusijom, a dva u elektrani Kmelnitski, oko 180 kilometara jugoistočno od Rivna.

Tri su reaktora u elektrani Južna Ukrajina, oko 180 kilometara sjeverno od lučkog grada Odese. Prema riječima čelnika Energoatoma, ruske postrojbe udaljene su samo tridesetak kilometara od te centrale.

Centrale Rivne i Kmelnitski trenutačno, kako se čini, nisu u opasnosti. Peta, neaktivna elektrana Černobil nalazi se stotinjak kilometara sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Pogledajte video:

S Pavelom Pavlišinom, direktorom nuklearne elektrane Rivne i nekadašnjim prvim čovjekom Energoatoma, državne tvrtke koja upravlja svim nuklearnim elektranama u Ukrajini, razgovarala je Zrinka Grancarić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!