Ukrajinski branitelji pod jakom vatrom odbili ruske napade na Sjeverodonjeck

16:56 / 29.05.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Ukrajinski branitelji odbili su u nedjelju ruski napadi na Sjeverodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

- Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai. Proteklih dana uništeni su deseci objekata.

- Situacija je izrazito eskalirala, rekao je Gaidai.

Ukrajinska vlada u međuvremenu je pozvala Zapad da joj pošalje oružje većeg dometa za nastavak borbi u ratu koji traje već četvrti mjesec.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Rusija je koncentrirala velik broj vojnih snaga na malom području, za razliku od ranijih faza sukoba kada je na određenim područjima uglavnom raspoređivala manje svojih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva.

- U tim je područjima stanje neopisivo teško. I zahvalan sam svima koji su izdržali ove napade, rekao je u svom noćnom video-obraćanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!