Ukrajinski diplomat: Schroederovo posredovanje je završeno bez rezultata

16.03.2022.

07:38

Autor: M.M./HRT/Hina

Ukrajinski diplomat: Schroederovo posredovanje je završeno bez rezultata

Ukrajinski diplomat: Schroederovo posredovanje je završeno bez rezultata

Foto: Ina Fassbender / Reuters

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj ocijenio je da je posredovanje bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera između Kijeva i Moskve bilo neuspješno.

- To je pitanje za nas u potpunosti gotovo, rekao je Andrej Melnik za agenciju dpa. Za Ukrajinu daljnji razgovori sa Schroederom nemaju smisla. Naravno, tužno je primijetiti da je cijela stvar propala, rekao je.

Schroeder je prošle srijede otputovao iz Istanbula u Moskvu, gdje je, po izvorima dpa, razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Schroeder je dugogodišnji prijatelj s Putinom koji je naredio rusku invaziju na susjednu Ukrajinu 24. veljače.

Schroederove veze s Kremljom i čelnicima ruskih tvrtki, uključujući plinovode Sjeverni tok, dovele su ga u sukob s njegovom socijaldemokratskom strankom u Njemačkoj i do odlaska nekih djelatnika njegovog ureda.

Melnik je ponovio da je Schroeder krenuo u posredovaje na vlastitu inicijativu, a ne na zahtjev Ukrajine.

- Još je postojala određena nada da će biti rezultata, inače ga nitko u Ukrajini ne bi bio spreman poslušati, rekao je.

U nedjelju poslijepodne Schroeder je osobno obavijestio ukrajinskog predstavnika o statusu pregovora u Moskvi, rekao je Melnik.

- Ali rezultati su bili potpuno beskorisni. Nije rečeno ništa novo što već nismo znali iz vlastitih razgovora s ruskom stranom, rekao je. Šteta je što je ova prilika propuštena, rekao je Melnik, nazvavši situaciju "tragedijom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!