08:00 / 05.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana

Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana

Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).

Prijenos vlasničkog udjela u državno vlasništvo tražio je taj ured pri državnom odvjetništvu, uz obrazloženje da je Firtaš, umjesto u modernizaciju postrojenja na koju se obvezao novac iz tvornice prebacio u offshore kompanije.


- Prvostupanjski sud danas je u cijelosti ispunio zahtjev SAP-a i odlučio vratiti tvornicu titana i magnezija Zaporožje u državno vlasništvo, objavilo je kasno u srijedu državno odvjetništvo.


Tvrtka je najavila da će se žaliti na presudu.


Ukrajinsko Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu prijeti Firtašu sankcijama, uključujući i zamrzavanje imovine zbog prodaje proizvoda od titana koji na kraju navodno završavaju u ruskim tvornicama oružja.


Firtaš je 49-postotni vlasnički udio stekao 2013. preko svojih tvrtki, zahvaljujući odluci vlade tadašnjeg proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je smijenjen 2014.


Firtaš je kontrolirao tvornicu iako je država raspolagala s 51-postotnim vlasničkim udjelom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!