Ukrajinski tužitelj: Ukrajina istražuje 26.000 osumnjičenih za ratne zločine

07.08.2022.

17:28

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina počinjenih od 24. veljače, od početka ruske invazije na tu zemlju, a dosad je optuženo 135 ljudi, rekao je Reutersu glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine.

- Od 135 optuženih petnaestak ih je već u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 i dalje je na slobodi, rekao je Jurij Bilousov, voditelj odjela za ratne zločine Ureda glavnog tužitelja.

- Sudovima je dosad predano 13 predmeta te je doneseno sedam presuda, kazao je.

U svibnju je 21-godišnji zarobljeni ruski vojnik postao prva osuđena osoba nakon sudskog procesa pokrenutog zbog ratnih zločina u Ukrajini, otkako je Rusija izvela invaziju 24. veljače.

Osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila.

- Neki su nas pitali zašto sudski gonimo te niže rangirane časnike. To je samo zato što su fizički ovdje. Da su i generali ovdje fizički i da smo u mogućnosti privesti ih, tada bismo bez sumnje i njih procesuirali, rekao je Bilousov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!