Ukrajinu napustilo više od 3,8 milijuna ljudi

27.03.2022.

19:29

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ukrajinu napustilo više od 3,8 milijuna ljudi

Ukrajinu napustilo više od 3,8 milijuna ljudi

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ukrajinu je od početka agresije napustilo sada već više od tri milijuna 800 tisuća ljudi, u golemom postotku najviše žena i djece. Najveći teret izbjegličkog vala podnose Poljska, Rumunjska, Moldavija, Mađarska i Slovačka.

- Svi se nadaju da će ratna agonija ubrzo završiti i da će se moći vratiti u svoju zemlju, ali činjenica je da su mnogima kuće razrušene, da nemaju više domove i da ima je sudbina neizvjesna, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a, HRT-ova novinarka Blanka Kukec koja se nalazi u Poljskoj.

Dodala je kako pričajući s ukrajinskim izbjeglicama, na pitanje što misle kakva im je sudbina te hoće li ostati u Poljskoj ili ići dalje, da joj nisu mogli dati odgovor.

- Pa čujte ja sam domaći, ja sam Riječanin, ja sam Hrvat. Mene vuče tamo i ne znam što reći, gdje doći. 50 godina, a dva rata iza sebe. Ovo je katastrofa, ovo je sasvim nešto drugo. U ono vrijeme ja sam bio mlad i mi smo stvarali državu u ono vrijeme, a oni imaju državu već 30 godina i to se sada dogodilo. I da to sutra prestane, to će godine trebati da se to obnovi sve. Godine, rekao je Dalibor Marjanović, Riječanin, izbjeglica iz Kijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!