19:45 / 07.04.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Rumunjska i Moldavija na izmaku snaga, traže financijsku pomoć od EU

Ivica Grudiček

Ivica Grudiček

Foto: HTV / HRT

Ukrajinu je od početka rata napustilo više od 4,3 milijuna ljudi. U Poljskoj ih je sada više od 2,5 milijuna, u Rumunjskoj 663 tisuće. Više od 400 tisuća izbjeglica je u Mađarskoj i Moldaviji.


Na sjeveroistoku Rumunjske je Ivica Grudiček koji je izvijestio za Dnevnik HRT-a kako je u protekla 24 sata granični prijelaz u Siretu prešlo oko 5 tisuća izbjeglica. To je nešto manje u odnosu na prije  dva tjedna kada je u prosjeku prolazilo između 15 i 20 tisuća izbjeglica. S nastavkom ruske ofenzive na istoku i jugu Ukrajine, čak milijun ljudi bi moglo krenuti prema zapadu.

- Rumunjska i Moldavija su na izmaku snaga, govori Grudiček i dodaje kako ove dvije zemlje traže financijsku pomoć od EU, a i smještajni su im kapaciteti popunjeni.

Grudiček naglašava kako bi novi izbjeglički val mogao zaprijetiti.

- Moje selo nalazi se u blizini grada Volnovahe. 24. ožujka počela je pucnjava. Kuća mog djeda i bake razrušena je. Otac mi je ostao u Ukrajini, a ja sam s majkom i bakom pobjegao od rata. Do Rumunjske nas je dovezao djedov prijatelj, govori Vlad iz Volnovaha.

- Ovdje, na graničnom prijelazu Siret, maksimalno smo povećali naše kapacitete zbog pojačanog ulaska izbjeglica proteklih tjedana. Pri ulasku u zemlju moraju proći graničnu kontrolu, mogu zatražiti azil i tada slijedi postupak njihova zbrinjavanja, rekla je Alina Petraru, glasnogovornica policije u Suceavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!