22:52 / 09.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Ulica u Washingtonu ispred saudijskog veleposlanstva nazvana po Khashoggiju

Prolaz Jamala Khashoggija

Prolaz Jamala Khashoggija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ulica u kojoj je veleposlanstvo Saudijske Arabije u Washingtonu preimenovat će se u čast saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kojeg je u Turskoj ubila skupina plaćenika iz njegove zemlje, priopćile su mjesne vlasti.

Zastupnici u američkome glavnom gradu glasovali su za tu znakovitu inicijativu u sklopu koje će se dio ulice New Hampshire u kojoj su saudijsko veleposlanstvo i hotel Watergate preimenovati u Prolaz Jamala Khashoggija.

Khashoggija, kritičara saudijske vlasti s kojom je nekad bio blizak, koji je živio u SAD-u i radio za dnevni list Washington Post, ubila je 2. listopada 2018. u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu skupina plaćenika iz monarhije. Njegovo raskomadano tijelo nikad nije pronađeno.

U izvješću američke obavještajne službe optužuje se saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmanea da je odobrio ubojstvo.

Imenovanjem ulice u kojoj je veleposlanstvo Saudijske Arabije u čast Jamala Khashoggija, Washington podiže spomenik njegovoj uspomeni koja se ne može izbrisati, navodi se u priopćenju washingtonske gradske skupštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!