Uljarević: Porfirije pokazao spremnost da ugrozi mir u Crnoj Gori

11:15 / 07.09.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Daliborka Uljarević

Daliborka Uljarević

Foto: Studio 4 / HRT

Daliborka Uljarević, crnogorska politologinja i borkinja za ljudska prava, rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, nakon sukoba u Crnoj Gori povodom ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju, kako nema sumnje da je Srbija duboko involvirana u događaje u toj zemlji, a bila je kritična i prema patrijarhu SPC-a Porfiriju, za kojeg je rekla da se pokazao kao netko tko je spreman ugroziti mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje te predstavnica Crne Gore u Regionalnom savjetu REKOM mreže pomirenja, rekla je kako je situacija sada daleko mirnija, ali da ostaje gorak okus. Smatra kako minuli događaji ukazuju na to da Crna Gora ima nedostatne političke elite koje su složena pitanja ostavile da se rješavaju na ulici.


- Mislim da nema sumnje da je Srbija duboko involvirana u događaje ovdje i da srpski predsjednik Aleksandar Vučić neskriveno pokazuje jednu vrstu nezadovoljstva što nema veći udio u procesima donošenja odluka i utjecaj u društveno političkom odlučivanju u Crnoj Gori, rekla je Uljarević, dodajući da Vučiću odgovara svaka situacija koja ukazuje na slabost crnogorskih institucija te nejedinstvo i nedostatnosti političkih struktura koje vode državu kako bi se on pozicionirao kao netko tko to može riješiti.


- Potpuno sam uvjerena da je ova situacija mogla biti izbjegnuta, rekla je.


Uljarević je rekla da je dijalog neophodan, ali da je u ovoj situaciji izazov kako ga provesti i tko ima legitimitet da na nj pozove.


- Moje je uvjerenje da se taj dijalog ne može dogoditi na sadržajnoj, argumentiranoj, održivoj razini ako ne budemo imali snažno uključenje međunarodne zajednice, poručila je.


Uljarević smatra da je Crna Gora prebrzo ušla u NATO te da nije ispunjavala određene kriterije, a da ta nespremnost nije adresirana poslije. 

"Crvena lampica"


Uljarević je rekla i kako će SPC, a posebno mitropolit Joanikije, zauvijek nositi biljeg ovakvog ustoličenja, koje je sve samo ne svečan čin koji može biti nešto što će zadovoljiti istinske vjernike. Bila je kritična i prema patrijarhu SPC-a Porfiriju, nekadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom.


- Prilično čudi, mene je makar iznenadio, i pristup patrijarha Porfirija. On je, koliko sam razumjela, imao sasvim drugo lice dok je bio u Hrvatskoj, a ovdje se pokazao kao netko tko je spreman da ugrozi i mir i stabilnost u Crnoj Gori da bi proveo jedan vjerski obred i time pokušao demonstrirati snagu te crkve, rekla je Uljarević.


Uljarević želi vjerovati kako se mnogima i u Crnoj Gori upalila "crvena lampica", da su shvatili koliko je ovo bilo blizu neželjenog scenarija. Priželjkuje mnogo veće uključenje Europske unije i zapadnih partnera, a mnogo manje uključenje i aktivnost onih faktora koji, kako je rekla, ni do sada nisu djelovali stabilizirajuće.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!