Ultramaratonci uz Vukovara stigli u Srebrenicu noseći poruku mira

10.07.2022.

16:16

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ultramaratonci stigli u Srebrenicu

Ultramaratonci stigli u Srebrenicu

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Četvorica ultramaratonaca koji su 6. srpnja krenuli iz Vukovara stigli su u nedjelju u Srebrenicu a istrčavši dionicu dugu 227 kilometara odali su počast žrtvama genocida koji je u tom gradiću u istočnoj Bosni 1995. počinila vojska i policija bosanskih Srba.

Dionicu koja ih je od vukovarske Ovčare vodila preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika ove su godine istrčali Duško Štrbac, Boban Pantović, Robert Kasumović i Dražen Ćućić.

Njima su se pridružili i drugi trkači koji su istrčali kraće dionice poput onih koji su se pridružili u Belišću i Valpovu.

Osječanin Dražen Ćućić kazao je kako kane nastaviti s maratonima sve dok ih noge budu nosile, jer time prenose poruku koliko je važno graditi mir i pomirenje.

- Poruka mira je da svi moramo biti ljudi, zaboravimo prošlost i živimo u budućnosti. Osnovna je naša poruka tolerancije, suživota i jedinstva. Teško je doći iz doline križeva u dolinu bijelih nišana jer ljudski životi nemaju cijenu, posebice ovi ovdje, kazao je Ćućić. 

- Idejni začetnik sam ovog ultramaratona. Želja mi je bila spojiti dva naša najveća stratišta nakon Drugog svjetskog rata i pokloniti se svim civilnim stradalnicima sa sve tri strane i s porukom da rata nikada više ne bude jer da nije bilo rata, ne bi ovi civili, ne bi poginuli, istaknuo je Duško Štrbac

- To je neka moja obveza koju sam ja osjetio kao čovjek. Sve što radim, radim u osobno ime, to je moj osobni stav jer ovakve tragedije, ovo su za mene tragedije svih tragedija. Ne bih želio da se igdje i ikada ponove, kaže ultramaratonac Boban Pantović iz Beograda. 

Ultramaraton Vukovar-Srebrenica već 11 godina uoči komemoracije srebreničkim žrtvama 11. srpnja organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba a ove godine pokrovitelji su mu bili hrvatski predsjednik Zoran Milanović te članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Supokrovitelji su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Hrvatski ultramaratonci u ponedjeljak će sudjelovati na središnjoj komemoraciji u Potočarima tijekom koje će biti pokopani i posmrtni ostaci 50 žrtava genocida iz 1995. u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!