Umirovljeni general vojske bosanskih Srba optužen za genocid u Srebrenici

04.01.2022.

13:47

Autor: HRT/Hina

Bijeli cvijet Srebrenice, ilustracija

Bijeli cvijet Srebrenice, ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Tužiteljstvo BiH u utorak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala vojske bosanskih Srba Milenka Živanovića kojega tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Živanović (75) je tijekom rata u BiH bio zapovjednik tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba čija je zona odgovornosti bila istočna Bosna. U optužnici je navedeno kako je on bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do masovnih etničkih progona i ubojstva više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice i Žepe.

Postrojbe pod Živanovićevim zapovjedništvom su od ožujka 1995. godine blokirale zaštićenu zonu Srebrenice prekidajući opskrbu stanovništva koje se tamo nalazilo. Živanović je nakon toga zapovjedio topničke napade na civile i stambene objekte u Srebrenici kako bi u zoni pod zaštitom UN-a stvorio uvjete nepodnošljive za život.

Topnički napadi i sudjelovanje u razdvajanju muškaraca i dječaka od obitelji

U topničkim je napadima koji su prethodili padu enklave ubijen veći broj civila a na meti topništva bosanskih Srba bili su i položaji pripadnika mirovnih snaga UN-a. Živanović i njegovi podređeni sudjelovali su u razdvajanju bošnjačkih muškaraca i dječaka od članova njihovih obitelji nakon pada Srebrenice te u njihovom zatočenju i pogubljenjima.

Živanović je bio svjedokom obrane na suđenju ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!