13:27 / 22.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Umjesto poziva na molitvu "Bella ciao"

Foto: ilustracija, REUTERS/Umit Bektas

Foto: ilustracija, REUTERS/Umit Bektas

Foto: - / REUTERS

Džamije u turskoj pokrajini Izmiru prestale su pozivati vjernike na molitvu nakon što im je hakiran audio sustav.

Džamije u turskoj pokrajini Izmiru prestale su pozivati vjernike na molitvu nakon što im je hakiran audio sustav i preko zvučnika puštena talijanska antifašistička pjesma "Bella Ciao".

Ta poznata pjesma talijanskih partizana iz Drugog svjetskog rata čula se desetak sekundi sa zvučnika 30 džamija, rekao je visoki vjerski dužnosnik.

- Iz opreza smo odlučili ugasiti središnji sustav pozivanja na molitvu. Dok ne poboljšamo sigurnost, svaka će džamija pozivati vjernike s vlastitog sustava, ", izjavio je direktor vjerskog ureda u Izmiru Recep Sukru Balkan.

Tužitelji su pokrenuli istragu, uključujući i protiv ljudi koji su o tom događaju dijelili postove na društvenim mrežama.

- Žao nam je da se ta provokacija dogodila u ovako osjetljivo vrijeme, rekao je Balkan o incidentu tijekom svetog mjeseca Ramazana i uoči velikog muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!