Umro bivši meksički predsjednik Echeverria, optužen za nasilje nad studentima

09.07.2022.

18:57

Autor: Hina/I.B.

Luis Echeverria

Luis Echeverria

Foto: Daniel Aguilar / REUTERS

Bivši meksički predsjednik Luis Echeverria, koji je dužnost preuzeo 1970. obećanjem o demokratskom otvaranju zemlje no u stvarnosti mandat mu je obilježilo šest godina takozvanog "prljavog rata" protiv disidenata, umro je u dobi od 100 godina.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru je u subotu potvrdio smrt i uputio sućut obitelji Echeverria.

Kao ostarjeli bivši predsjednik Echeverria je izbjegao pokušaje meksičkog državnog odvjetništva da odgovara za zločin genocida zbog svoje uloge u sramnim pokoljima studentskih prosvjednika 1968. i 1971. godine.

Echeverria je odbacivao sve optužbe i tvrdio da mu je savjest čista.

Odani sin Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) koja je vladala Mekskom 71 godinu sve do gubitka izbora 2000., Echeverria je vjerovao u očuvanje sveobuhvatnog partijskog sustava koji zadire u svaku sferu javnog života.

Njegov mandat od 1970. do 1976. umrljan je optužbama da je naredio vojci da otvori vatru na tisuće studenata koji su prosvjedovali u glavnom gradu Meksiku 2. listopada 1968., kada je bio ministar unutarnjih poslova.

Vlada je tada priznala da je 30 osoba ubijeno i ozlijeđeno u pokolju počinjenom uoči otvaranja Olimpijskih igara u Meksiku. Očevici su tvrdili da su tijela uklonjena s poprišta.

Stotine studenata bile su pretučene i završile su u zatvoru nakon prosvjeda koji se odogdio u vrijeme svjetskih studentkih pobuna. Točan broj žrtava nikada nije bio objavljen.

Kao predsjednik objavio je da želi "demokratski otvoriti" Meksiko.

Echeverria je oslobodio ljude iz zatvora nakon pokolja i nastojao se dodvoriti intelektualnoj ljevici postavljajući pojedince na istaknute pozicije u vladi.

No s kraja 60-ih do ranih 80., aktivisti tvrde da su sigurnosne snage PRI-ja odgovorne za brutalnu kamapnju nad intelektualcima ljevice i kritički nastrojenim nvoinarima. Brojni su tada ubijeni ili su nestali.

Na 10. lipnja 1971. paravojna sila zvana Los Halcones (Sokolovi) napala je studentski prosvjed vatrenim oružjem, suzavcem, palicama i usmrtila ili ranila desetke prosvjednika.

Rođen 17. siječnja 1922. u obitelji srednje klase u prijestolnici Meksiku, Echeverria je javno prihvaćao vanjsku politiku ljevice no održavao je dobre veze s Washingtonom.

Američki predsjednik Richard Nixon simpatizirao je Echeverriju.

Echeverria je planirao podijeliti zemlju bogatih seljacima, ali za njegove vladavine vanjski dug se ušesterostručio i vrijednost pesosa se prepolovila.

Godine 2006. sudac je naredio kućni pritvor za Echeverriju zbog umiješanosti u ubojstava studenata. no u ožujku 2009. sud je presudio da vojno gušenje prosvjeda ne može biti okvalificirano kao genocid i slučaj je otišao u zastaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!