20:30 / 21.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

Umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva AstraZenece

Foto: Adriano Machado/ REUTERS

Foto: Adriano Machado/ REUTERS

Foto: - / REUTERS

Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.
Brazilske zdravstvene vlasti danas su objavile da je umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva za bolest COVID-19 tvrtke AstraZenece i Sveučilišta Oxford. ➡️ Sve o koronavirusu ➡️ Novozaraženih 1424, preminulo 11 osoba

Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti. Pojedinosti o umrlom nisu objavile, pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima. Sveučilište u Sao Paulu, koje sudjeluje u trećoj fazi ispitivanja cjepiva u Brazilu, odvojeno je priopćilo da je umrli Brazilac, ali ne i to gdje je živio. Kako je javio Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo, nego je bio u kontrolnoj skupini.

Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.

- Nakon pozorne analize ovoga slučaja u Brazilu nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i neovisno tijelo je kao i brazilske vlasti savjetovalo da se testiranje nastavi, rekao je glasnogovornik sveučilišta.

Brazilska vlada planira kupiti britansko cjepivo i proizvoditi ga u biomedicinskom centru FioCruz u Rio de Janeiru, a cjepivo suparničke kineske kompanije Sinovac već se testira u Institutu Butantan u Sao Paolu.

Brazil je iza SAD-a drugi po broju žrtava koronavirusa s više od 154.000 umrlih i s više od 5.2 milijuna zaraženih i treći je, nakon SAD-a i Indije, po broju inficiranih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!