14:11 / 02.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Umro Drug Duch, zloglasni egzekutor Crvenih Kmera

Foto: Adrees Latif/Reuters

Foto: Adrees Latif/Reuters

Foto: - / REUTERS

Pravim imenom Kaing Guek Eav bio je prvi pripadnik vodstva Crvenih Kmera koji je odgovarao pred sudom za svoju ulogu u režimu koji se smatra odgovornim za najmanje 1,7 milijuna ubijenih.
Zapovjednik Crvenih Kmera poznat pod nadimkom Drug Duch, glavni Pol Potov egzekutor i sigurnosni dužnosnik koji je nadgledao ubojstva najmanje 14.000 Kambodžanaca u zloglasnom zatvoru Tuol Sleng, umro je u 77. godini.

Kaing Guek Eav
bio je prvi pripadnik vodstva Crvenih Kmera koji je odgovarao pred sudom za svoju ulogu u režimu koji se smatra odgovornim za najmanje 1,7 milijuna ubijenih na poljima smrti širom zemlje od 1975. do 1979.

Duch je umro u bolnici u Phnom Penhu, rekao je glasnogovornik suda koji je osnovan radi progona vodstva Crvenih Kmera. Nije rekao od čega je umro, ali se zna da je zadnjih godina bio bolestan.

Godine 2010., sud koji podržava UN proglasio ga je krivim za masovna ubojstva, mučenja i zločine u zatvoru Tuol Sleng, bivšoj srednjoj školi u Phnom Penhu koja je sada memorijalni centar. Dobio je doživotni zatvor dvije godine kasnije nakon što mu je žalba odbijena. Žalio se da je samo izvršavao zapovijedi.

Duch, koji je do početka suđenja postao nanovo rođeni kršćanin, pokajao se za svoje zločine.

Kambodžanska vlada premijera Huna Sena, bivšeg dužnosnika Crvenih Kmera koji se pobunio, pobjegao u Vijetnam i kasnije pomogao u njihovu rušenju s vlasti, nije imala komentara na vijest o njegovoj smrti.

Duch, bivši profesor matematike, jedan je od samo nekolicine visokih dužnosnika Crvenih Kmera osuđenih prije nego što su umrli. Vođa režima Pol Pot umro je u skrovištu u džungli 1998.

- Ništa se u bivšoj školskoj zgradi nije događalo bez njegova odobrenja. Imao je potpunu kontrolu, rekao je fotograf i pisac Nic Dunlop, koji je 1999. pronašao Ducha koji se skrivao nedaleko od tajlandske granice, dva desetljeća nakon pada okrutnog režima.

- Sve dok ne prođete praznim hodnicima Tuol Slenga ne shvaćate zastrašujuću moć Staljinovih riječi da je jedna smrt tragedija, a milijun statistika, napisao je u svojoj knjizi o Duchu i njegovim zločinima pod nazivom "Izgubljeni egzekutor".

Norng Chan Phal, jedan od rijetkih koji je preživio taj zatvor, bio je još dijete kada je s roditeljima ondje završio. Ispitivali su ih zbog sumnje da su povezani s Vijetnamom, smrtnim neprijateljem Crvenih Kmera. Roditelje su mu mučili i ubili, ali on je preživio i dočekao da svjedoči na Duchovu suđenju 2010.
Rekao je da mu se Duch ispričao.

- Ispričao se. Ali pravda nije potpuno zadovoljena, rekao je za Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!