Umro Michael Collins, "zaboravljeni astronaut" s Apolla 11

28.04.2021.

21:42

Autor: HRT/REUTERS/Hina/S.M.

Astronaut Michael Collins

Astronaut Michael Collins

Foto: Joe Skipper / REUTERS

Američki astronaut Michael Collins koji je kao pilot Apolla 11 20. srpnja 1969. ostao u modulu dok su Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali prvi ljudi na površini Mjeseca, umro je u srijedu u dobi od 90 godina, objavila je njegova obitelj.

U priopćenju obitelji stoji kako je Collins umro od raka, a da je posljednje dane proveo u miru, okružen najbližima.

Često nazivan zaboravljenim trećim astronautom na povijesnoj misiji, Collins je više od 21 sat ostao sam u zapovjednom modulu dok se njegovi suputnici nisu vratili s površine Mjeseca u modul. Collins bi izgubio kontakt s Houstonom svaki put kad bi njegov modul bio na tamnoj strani Mjeseca, piše Reuters.

Od Adama nijedan čovjek nije doživio takvu usamljenost kao Mike Collins, stoji u zapisniku misije.

NASA: Collinsov duh će s nama ići prema novim horizontima

Collins je svoje iskustvo opisao 1974. u autobiografiji, no većinom je izbjegavao javnost. Znam da bih bio lažov ili budala kad bih rekao da sam imao najbolje od tri mjesta na Apollu 11, no mogu istinito i staloženo reći da sam u potpunosti bio zadovoljan onim kojeg sam imao, objavila je NASA 2009. njegove riječi. 

Aktualni čelnik američke svemirske agencije Steve Jurczyk nazvao je Collinsa istinskim pionirom. NASA žali odlazak uspješnog pilota i astronauta, prijatelja svih koji guraju granice ljudskih potencijala. Njegov duh će s nama ići prema novim horizontima, priopćio je Jurczyk.

Collins je rođen 31. listopada 1930. u Rimu iste godine kad i Armstrong i Aldrin, gdje mu je otac služio u vojsci. Kao i njegov otac, pohađao je vojnu akademiju u West Pointu, diplomiravši 1952. godine. Put do astronautike ga je, kao i većina pripadnike prve generacije američkih astronauta, vodio preko vojnog zrakoplovstva. NASA ga je u astronautski program primila 1963., dok je još bio u povojima. Program je ubrzo ojačan u sklopu hladnoratovske borbe za svemirska dostignuća između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Collins - "krhkost" Zemlje kad ju se pogleda iz svemira 

Prvi Collinsov let u svemir bio je u srpnju 1966. kad je bio pilot na Geminiju X, jednoj od pripremnih misija za program Apollo. Drugi i posljednji let bio mu je s Apollom 11. Collins je pri povratku na Zemlju izbjegavao oko javnosti i medija, a kasnije je često kritizirao kult slavnih. Kasnije je postao direktor Nacionalnog muzeja avijatike i svemira, a tu je funkciju napustio 1978. godine. Uz to je bio autor brojnih knjiga o svemiru. Reuters prenosi Collinsovo sjećanje o "krhkosti" Zemlje kad se vidi iz svemira.

- Uistinu vjerujem kako bi pogled naših političkih čelnika bio potpuno izmijenjen kad bi vidjeli naš planet sa 100 tisuća milja udaljenosti. Te jako važne granice bile bi nevidljive, a bučne rasprave utišane.

Collinsovim odlaskom Aldrin ostaje jedini živući član povijesnog leta Apollo 11. Armstrong je preminuo 2012. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!