21:49 / 25.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Umro odvjetnik Bela Ivković, istaknuti član Hrvata u Vojvodini

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Preminuo je nakon kratke bolesti. Osim što je uspješno radio u svojoj struci, angažirao se u radu kulturnih institucija i političkom djelovanju hrvatske manjine.
Odvjetnik Bela Ivković, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, član Hrvatskog svjetskog kongresa i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini umro je u Subotici u srijedu.

Bela Ivković, koji je preminuo nakon kratke bolesti, osim što je uspješno radio u svojoj struci, angažirao se u radu kulturnih institucija i političkom djelovanju hrvatske manjine, navodi se u Leksikonu podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca.

Bio je član Inicijativnoga odbora za osnivanje HKUD-a Bunjevačko kolo 1969. i poslije jedan od osnivača Društva. Bio je i predsjednik 'Bunjevačkoga kola' u razdoblju od 1991. do 2003, u iznimno teškim vremenima za vojvođanske Hrvate, a osobito je važna njegova uloga u vraćanju hrvatskoga karaktera Društvu, što je 1995. rezultiralo njegovim preimenovanjem u Hrvatski kulturni centar, navodi se o njegovu leksikografskom opisu.

Jedan je od osnivača Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatskoga narodnoga saveza, Ivković je u dva navrata bio vijećnik u Skupštini Općine Subotica, te vijećnik prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnoga vijeća.

Bio je osnivač i Hrvatskoga akademskoga društva te Katoličkoga instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović, kao i član Hrvatskoga svjetskoga kongresa (1992. 2004.).

Za svoj je rad 2008. dobio priznanje Pro Urbe Skupštine Grada Subotice, navodi se u Leksikonu.

U povodu smrti Bele Ivkovića oglasio se i DSHV u kojem navode kako je njegovom smrću stranka izgubila svog uzornog člana, a hrvatska zajednica u Republici Srbiji "velikog pregaoca".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!