06:47 / 14.03.2018.

Autor: HRT

Umro poznati britanski fizičar Stephen Hawking

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Hawking je poznat po doprinosima na području kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.
Znameniti britanski fizičar Stephen Hawking umro je u 76. godini u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je jutros njegova obitelj. 

Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izniman čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti, poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim. Njegova hrabrost i upornost te brilijantan um i humor inspirirali su ljude diljem svijeta, stoji u objavi.

Stephen Hawking, rođen u Oxfordu 1942., završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Od 1974. član je Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Bio je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Hawking je poznat po doprinosima na području kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru. Najpoznatije djelo mu je "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time), koje je zauzelo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i ondje se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) koja uzrokuje slabljenje mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora pa je komunicirao s pomoću računalnog sintetizatora glasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!