16:43 / 09.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Umro prvi iranski predsjednik nakon islamske revolucije

Abolhasan Bani-Sadr

Abolhasan Bani-Sadr

Foto: Philippe Wojazer / REUTERS

Abolhasan Bani-Sadr, prvi iranski predsjednik nakon islamske revolucije 1979. koji je ubrzo pobjegao u egzil u Francusku, umro je u subotu u Parizu u dobi od 88 godina.

Bani-Sadr umro je u bolnici La Pitie-Salpetriere u Parizu nakon duge bolesti, obavila je njegova obitelj na njegovoj službenoj internetskoj stranici. 


Bani-Sadr je postao prvi iranski predsjednik u siječnju 1980. uz pomoć islamskog svećenstva.


Ali nakon borbe za moć s radikalnim svećenicima pobjegao je iduće godine u Francusku, gdje je proveo ostatak života.


Njegova obitelj želi da bude pokopan u Versaillesu, predgrađu Pariza, gdje je živio.


U intervjuu za Reuters 2019. rekao je da je Ajatolah Ruholah Homeini izdao načela revolucije nakon što je preuzeo vlast 1979., dodajući da je to ostavilo "jako gorak" okus u ustima nekih od onih koji su se trijumfalno s njime vratili u Teheran.


Kazao je tada kako je 40 godina prije u Parizu bio uvjeren da će Homeinijeva revolucija utrti put demokraciji i ljudskim pravima nakon vladavine šaha. 


- Bili smo sigurni da je vjerski vođa predan i da će se sva ta načela ostvariti prvi put u našoj povijesti, rekao je u intervjuu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!