Umro Miroslav Lazanski, srbijanski novinar, publicist i veleposlanik u Rusiji

10:25 / 04.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Umro srpski novinar i publicist Miroslav Lazanski

Umro srpski novinar i publicist Miroslav Lazanski

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Veleposlanik Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, novinar, publicist, vojni i vojnopolitički komentator iznenada je preminuo u 71. godini, potvrđeno je u srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Lazanski je rođen 18. rujna 1950. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu školu, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.

Pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, a uoči Domovinskog rata otišao je u Beograd i pisao za Politiku. Zagovarao je tada vojni puč i huškao tadašnjeg zapovjednika JNA Veljka Kadijevića da napadne Hrvatsku.

Surađivao je i u listovima Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, nastavio pisati za zagrebački Start, te radio kao suradnik listova Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Objavio je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Libanonu, Čečeniji, Zairu, iz iračko-iranskog sukoba, tijekom operacije Pustinjska oluja i ratnih sukoba u BiH, Sloveniji i na Kosovu.

Izabran je za zastupnika u Skupštini Srbije 2016. godine kao nestranački kandidat na izbornoj listi Srpske napredne stranke koju predvodi Aleksandar Vučić.

Za veleposlanika Srbije u Moskvi imenovan je u srpnju 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!