21:27 / 08.04.2021.

Autor: Hina

Umro umirovljeni general Jovan Divjak

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Pixabay

Jovan Divjak, umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine i jedan od simbola obrane BiH tijekom rata od 1992. do 1995. godine, umro je u utorak u Sarajevu nakon teške bolesti.


Divjak (84) je rođen u Beogradu i bio visoki časnik bivše JNA na službi u BiH a već 1991. godine stavio se na raspolaganje njenim vlastima i pomagao o naoružavanju njezine teritorijalne obrane.


Godine 1992. postavljen je za zamjenika zapovjednika TO BiH te je sudjelovao u prvim borbama za obranu BiH, uključujući tu posredovanje u povlačenju postrojbi JNA iz Sarajeva. Umirovljen je 1996. godine a nakon toga je u znak prosvjeda vratio čin generala nezadovoljan političkim stanjem u BiH.


Ostao je živjeti i raditi u Sarajevu gdje je predvodio nevladinu organizaciju "Obrazovanje gradi BiH" koja je stipendirala nadarene učenike bez roditeljske skrbi.

Francuska ga je za posebne zasluge 2001. godine odlikovala Legijom časti.


- Sretan san da sam bio i ostao na ljudskoj obali života, kazao je jednom prigodom Divjak rezimirajući svoj životni put.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!