09:00 / 12.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

UN: Gotovo dvije trećine ukrajinske djece napustile svoje domove

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zohra Bensemra / REUTERS

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece morale su napustiti svoje domove u šest tjedana ruske invazije, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF.UN je također potvrdio da je poginulo najmanje 142-je djece, iako upozorava da je stvarni broj gotovo sigurno mnogo veći.

Manuel Fontaine, UNICEF-ov direktor programa za izvanredne situacije koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da je 4,8 milijuna od 7,5 milijuna ukrajinske djece raseljeno u tako kratkom vremenu nešto što se nije dogodilo tom brzinom u 31 godinu njegova humanitarnog rada.

- Gotovo polovina djece koja su ostala u svojim domovima "mogla bi ostati bez dovoljno hrane", rekao je Fontaine Vijeću sigurnosti UN-a.

Upozorio je da je situacija vjerojatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, gdje nema vode ni sanitarnih usluga, a opskrba hranom i lijekovima je poremećena.

U međuvremenu, ukrajinski veleposlanik u UN-u Serhij Kislicja tvrdi da je Rusija odvela više od 121.000 djece iz Ukrajine i navodno je izradila nacrt zakona za pojednostavnjenje i ubrzanje posvajanja.

Fontaine je rekao da zasad "nema dokaza" za takve optužbe, ali da će UNICEF to istražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!