UN: Izraelske snage ubile su 42 palestinske djece 2022.

22.06.2023.

22:58

Autor: HRT/Hina/D.M.

Raketirana palestinska farma u Ramali

Raketirana palestinska farma u Ramali

Foto: Ali Sawafta / Reuters

Ujedinjeni narodi optužili su Izrael za ubojstvo 42 palestinske djece 2022. godine, većinom iz bojevog streljiva koje su ispalile izraelske snage, pokazalo je interno izvješće u koje je agencija dpa u četvrtak imala uvid.

Glavni tajnik UN-a António Guterres, u čije je ime pripremljeno izvješće, rekao je da je "duboko zabrinut" ne samo zbog broja "ubijene i osakaćene" djece, već i zbog broja koje su izraelske snage odvele u pritvor. Međutim, naglasio je da se smanjio broj djece koju je ubio Izrael. Broj maloljetnika osakaćenih u regiji prošle godine bio je 524 - 517 Palestinaca i 7 Izraelaca.

UN nije stavio izraelske snage na UN-ov popis organizacija koje čine teške zločine protiv djece u oružanim sukobima. Prema riječima diplomata, SAD su izvršile snažan pritisak na međunarodnu organizaciju kako bi ocjena izvješća UN-a bila što umjerenija.

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom teritoriju već je dugo napeta. Palestinci uvijek iznova ginu u izraelskim vojnim operacijama, dok Izraelci ginu u palestinskim napadima. Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem tijekom šestodnevnog rata 1967. godine. Palestinci traže te teritorije za svoju državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!