UN kritizira nigerske generale koji su preuzeli vlast

18.08.2023.

11:56

Autor: Hina/HRT

Čelnik vojnog režima general Abdourahmane Tiani

Čelnik vojnog režima general Abdourahmane Tiani

Foto: Balima Boureima / REUTERS

UN je u petak kritizirao nigerske generale koji su preuzeli vlast u Niameyu "iz hira", istaknuvši da je "u pitanju sam pojam slobode u Nigeru".

- Generali si ne mogu uzeti pravo da - iz hira - izazivaju narodnu volju. Zakonu oružja nije mjesto u današnjem svijetu, istaknuo je u priopćenju Volker Türk, UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava.


Türk ističe da su izbori 2021. na kojima je pobijedio predsjednik Mohamed Bazoum, trenutno zatočenik vojnika koji su preuzeli vlast, bili "prva demokratska tranzicija u povijesti zemlje obilježenoj državnim udarima".


Türk je uz to rekao da je "zabrinut zbog najavljene odluke pučista da kazneno gone Mohameda Bazouma i njegove suradnike za veleizdaju".


- Ta odluka o demokratski izabranom predsjedniku nije motivirana samo političkim razlozima, nego nema ni pravnog temelja jer je onemogućen normalan rad demokratskih institucija, istaknuo je.


Türk je pozvao generale da oslobode Bazouma i "odmah uspostave ustavni poredak".


Ujedno je zatražio "slobodan i sveobuhvatan pristup humanitarnoj pomoći" u zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svijetu, veoma osjetljivoj na klimatske promjene i pritisnutoj nasiljem raznih džihadističkih naoružanih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!