UN: Milijuni žena ne mogu odlučivati o svojim tijelima

19.04.2023.

12:04

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: AdriaVidal / Shutterstock

Milijunima žena u svijetu uskraćeno je pravo da donose informirane odluke o vlastitom tijelu, navodi se u izvješću UN-a objavljenom u srijedu, budući da ih se previše "drži u zarobljeništvu populacijskih ciljeva".

Procjenjuje se da 257 milijuna žena širom svijeta ima neispunjenu potrebu za sigurnom, pouzdanom kontracepcijom, navodi se u izvješću koje je objavio UN-ov populacijski fond UNFPA.

Podaci iz 68 zemalja pokazuju da 44% žena i djevojaka nema pravo odlučivati o svom tijelu kad je riječ o seksu, primjeni kontracepcije i traženju zdravstvene skrbi, priopćio je UN-ov fond.

Izvješće UNFPA-e o stanju svjetske populacije pokazalo je da vlade sve više donose politike usmjerene na podizanje, snižavanje ili održavanje stopa nataliteta na štetu prava žena.

- Žensko tijelo ne bi smjelo robovati populacijskim ciljevima, rekla je izvršna direktorica UNFPA-e Natalia Kanem.

- Kako bismo izgradili napredna i uključiva društva, bez obzira na razmjere stanovništva, moramo radikalno promisliti o tome kako govorimo o promjenama stanovništva i kako ih planiramo, istaknula je.

- Ljudska reprodukcija nije ni problem niti rješenje, rekla je Kanem, pozivajući vlade da stave "rodnu ravnopravnost i prava u središte" populacijske politike.

- Pokušaj utjecaja na donošenje reproduktivnih odluka žena završit će samo neuspjehom. Povijest je pokazala da su takve politike rijetko učinkovite i potkopavaju prava žena. Ulaganje u ljude i njihov potencijal najsigurniji je put do prosperiteta i mira, naglasila je.

Između ostalog, izvješće je pokazalo da 24% žena i djevojaka ne može odbiti seks svojem partneru, a 11% ne može odlučivati o kontracepciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!