Sudan: Oslobođeni Bashir i saveznici, nastavljaju se borbe u Kartumu

26.04.2023.

Zadnja izmjena 15:26

Autor: T.V./HRT/Hina

Sudan

Sudan

Foto: Instagram @lostshmi / Reuters

Pucnjave i eksplozije odjekuju u srijedu na zapadnoj periferiji glavnog grada Sudana i narušavaju primirje usred kolapsa osnovnih usluga, sve manje zaliha hrane i oslobađanja bivšeg autokrata i njegovih saveznika iz zatvora. 

Više pogledajte u prilogu Gordana Žvanovića:

video thumb

Studenti iz Nigerije nastoje iskoristiti prekid vatre kako bi napustili Sudan, svjesni da se situacija može promijeniti svakoga trena.

- Pogledajte što se događa, svi smo ovdje već gotovo tri dana bez hrane i vode, rekao je Umar Yusuf Yaru, nigerijski student u Sudanu.

I oni koji se uspiju probiti do granice prelazak čekaju satima.

- Već sam više od 14 sati ovdje na sudanskoj granici. Od sinoć je zatvorena i ne možemo prijeći u Egipat, rekao je Ahmed Elbadawy, egipatski državljanin u Sudanu.

Gotovo 2000 ljudi iz pedesetak zemalja uspjelo je osigurati mjesto na brodu i preko Crvenog mora došlo u saudijsku luku Džedu, a evakuacija se nastavlja i zračnim putem.

- Situacija na području iz kojeg dolazim bila je strašna. Centar su okupirale opozicijske Snage za brzu potporu. Pucnjevi su odjekivali gotovo 24 sata na dan, kazao je Thanassis Pagolutos, grčki državljanin evakuiran iz Sudana.

Neke su zemlje svoje građane već uspješno evakuirale, a među njima je i Hrvatska.

- Hrvatski državljani su napustili Sudan, svi koji su htjeli. Neki državljani su otišli u neke susjedne zemlje, gdje imaju rodbinu, naprimjer u Saudijsku Arabiju, također i u Egipat. Tamo ćemo im pružiti maksimalnu konzularnu zaštitu, sve što im treba i pomoći oko repatrijacije u republiku Hrvatsku ukoliko oni budu to željeli, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Ulice glavnoga grada Kartuma zjape prazne. Stanovnici koji su odlučili ostati, potražili su zaklon u svojim domovima, ali mnogi ostaju bez zaliha.

- Primirje bi trebalo omogućiti ljudima da nabave ono što im treba, ali malo tko se usudi napustiti svoj dom, rekao je Kawenda Al-Sir, stanovnik Kartuma.

Sudanska vojska tvrdi da pripadnici paravojnih Snaga za brzu potporu iskorištavaju aktualni prekid vatre za raspoređivanje dodatnih snaga u Kartumu. Pobunjenici se hvale da su zauzeli rafineriju 70 kilometara sjeverno od glavnoga grada, kao i zapovjedništvo rezervnih snaga sudanske vojske. 

Hrvatski državljani su napustili Sudan, svi koji su htjeli. Neki državljani su otišli u neke susjedne zemlje, gdje imaju rodbinu. Tamo ćemo im pružiti maksimalnu konzularnu zaštitu, sve što im treba i pomoći oko repatrijacije u republiku Hrvatsku ukoliko oni budu to željeli.

Gordan Grlić Radman

Sukob vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) ne pokazuje znakove popuštanja. Vojska je objavila da je bivši predsjednik Omar al-Bashir prebačen u vojnu bolnicu prije izbijanja sukoba 15. travnja.

Bashir je premješten iz zatvora s najmanje pet bivših članova njegova režima, uključujući Abdel Rahima Mohameda Husseina.

Međunarodni kazneni sud (ICC) obojicu traži zbog zločina počinjenih u ranijem sukobu u regiji Darfur.

Lokacija Bashira dovedena je u pitanje nakon što je bivši ministar njegove vlade Ali Haroun objavio u utorak da je izašao iz zatvora Kober u Kartumu s drugim bivšim dužnosnicima. I Harouna traži ICC zbog desetaka optužbi za ratne zločine.

Tisuće osuđenih kriminalaca, uključujući neke osuđene na smrt, bili su u golemom zatvoru, zajedno s višim i nižim dužnosnicima Bashirovog režima koji je svrgnut prije četiri godine.

Sudanske vlasti i RSF međusobno su se optuživali glede oslobađanja zatvorenika, a policija je objavila da su paravojni naoružani muškarci upali u pet zatvora tijekom vikenda, ubili nekoliko čuvara i otvorili vrata.

RSF je okrivio vlasti što su oslobodili Harouna i ostale.

Oslobađanje osuđenih kriminalaca doprinijelo je rastućem osjećaju bezakonja u Kartumu. Stanovnici su upozorili na sve veću nesigurnost, raširenu pljačku i bande koje lutaju ulicama.

Bashir je došao na vlast u vojnom udaru 1989., a svrgnut je u narodnoj pobuni 2019. godine. Vojska pod generalom Abdelom Fattah al-Burhanom, uz potporu RSF-a, došla je na vlast 2021. u novom udaru.

ICC je optužio Bashira za genocid, a Harouna za organiziranje napada milicije na civile u Darfuru 2003. i 2004. godine.

Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj,.

Antonio Guterres

UN: Nema znakova da su sudanske zaraćene strane spremne za pregovore


Čini se da se prekid vatre u Sudanu uz posredovanje SAD-a djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne ozbiljno pregovarati, rekao je u utorak posebni izaslanik UN-a za Sudan.

- Iz toga proizlazi kako obje strane misle da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće, rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. Ovo je pogrešna procjena, dodao je.

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja. Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

- Čini se da se zasad drži u nekim dijelovima. Međutim, također čujemo stalne izvještaje o borbama i kretanju trupa, rekao je Perthes, koji se javio putem videa iz Port Sudana.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je nasilje i kaos u Sudanu kao "srcedrapajuće".

- Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres.

Ujedinjeni narodi premjestili su stotine osoblja i članova obitelji iz Khartouma u Port Sudan. Tamo planiraju uspostaviti središte kako bi nastavili raditi u zemlji u kojoj je čak i prije izbijanja nasilja gotovo 16 milijuna ljudi, odnosno trećina stanovništva, trebala humanitarnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!