UN: Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena hicima IDF-a

24.06.2022.

14:52

Autor: T.D./HRT/Hina

Ubijena reporterka Shireen Abu Akleh,

Ubijena reporterka Shireen Abu Akleh,

Foto: Imad Creidi / REUTERS

Palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja hicima Izraelskih obrambenih snaga (IDF), zaključak je Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava koji je u petak obznanila njihova glasnogovornica.

- Sve prikupljene informacije, uključujući izraelsku vojsku i palestinskog državnog odvjetnika, potkrjepljuju činjenicu da su hici kojima je ubijena Abu Akleh, a njezin kolega Ali Sammoudi ranjen, ispalili pripadnici IDF-a te se ne radi o neselektivnim hicima naoružanih Palestinaca, kako je prvotno tvrdila izraelska strana, rekla je Ravina Shamdasani na novinskoj konferenciji u Ženevi.

- Nisu pronađene nikakve informacije koje bi ukazivale na bilo kakvu aktivnost naoružanih Palestinaca u blizini novinara, istaknula je.

Smatra zabrinjavajućim što izraelske vlasti nisu otvorile sudsku istragu.

Novinarka Al-Jazeere nosila je pancirku na kojoj je pisalo "PRESS" i kacigu. Metak ju je pogodio točno ispod kacige. Nalazila se kod izbjegličkog logora Janin, uporištu oružanih palestinskih frakcija, gdje su izraelske snage provodile raciju.

- Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i dalje traži od izraelskih vlasti da otvore kaznenu istragu o smrti Abu Akleh i ostalih slučajeva počinjenih na Zapadnoj obali i Gazi, kazala je glasnogovornica.

Prema UN-u, izraelske snage su od početka godine ubile 58 Palestinaca na Zapadnoj obali, među kojima je 13 djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!