23:08 / 25.03.2022.

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

UN: Osnovan neformalni forum za utvrđivanje odgovornosti nakon ruske invazije na Ukrajinu

Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na inicijativu Albanije, Kolumbije, Danske, Maršalovih otoka, Nizozemske i Ukrajine u New Yorku je osnovana Grupa prijatelja koju čine države članice UN-a predane utvrđivanju odgovornosti kršitelja međunarodnog prava i ljudskih prava nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Neformalnom forumu za sada se pridružilo 48 država, među njima je i Hrvatska.

Grupa će djelovati u New Yorku i Ženevi, a državama članicama UN-a nudi platformu za sudjelovanje i promicanje sinergije kako bi se pokrenuli svi mehanizmi predviđeni međunarodnim pravom, te kako bi se osiguralo da se odgovorni za zločine u Ukrajini suoče sa svojim djelima.

Poštujući njegovu neovisnost, grupa podupire rad glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, Karima Khana, koji je četiri dana nakon ruske invazije na Ukrajinu pokrenuo službenu istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u napadnutoj zemlji, te rad istražnih povjerenstava o Ukrajini Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

- Odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini važna je kako bi se osigurala pravde za žrtve, ali i kako bi se spriječili daljnji zločini u Ukrajini i svijetu, kazao je hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović koji je moderirao prvi sastanak novog foruma.

Prema riječima Briana Castnera, istražitelja Amnesty Internationala, ta organizacija u Ukrajini od početka invazije prikuplja dokaze o počinjenim ratnim zločinima, satelitske snimke, digitalne dokaze, svjedočanstva i fizičke dokaze. Veliki dijelovi Ukrajine „crne su rupe“ gdje Amnesty International ne može stupiti u kontakt s napadnutim civilnim stanovništvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!