UN osuđuje 'sramotnu' zabranu obrazovanja afganistanskih djevojčica

18.09.2022.

09:29

Autor: M.M./Hina/HRT

UN osuđuje 'sramotnu' zabranu obrazovanja afganistanskih djevojčica

UN osuđuje 'sramotnu' zabranu obrazovanja afganistanskih djevojčica

Foto: Sanaullah Seiam / XINHUA

Ujedinjeni narodi pozvali su u nedjelju talibane da ponovno otvore srednje škole za djevojčice diljem Afganistana, osuđujući kao "tragičnu i sramotnu" zabranu koja je započela prije točno godinu dana.

Nekoliko tjedana nakon što su talibani preuzeli vlast u kolovozu prošle godine, tvrdokorni islamisti ponovno su otvorili srednje škole za dječake 18. rujna 2021., ali su srednjoškolkama zabranili pohađanje nastave.

Nekoliko mjeseci kasnije, 23. ožujka, ministarstvo obrazovanja otvorilo je srednje škole za djevojčice, ali je za nekoliko sati talibansko vodstvo ponovno naredilo zatvaranje nastave. Od tada je više od milijun tinejdžerica lišeno obrazovanja diljem zemlje, objavila je Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA).

- To je tragična, sramotna godišnjica koja se u potpunosti mogla izbjeći, rekao je Markus Potzel, vršitelj dužnosti čelnika UNAMA-e u izjavi. To je duboko štetno za generaciju djevojčica i za budućnost samog Afganistana, rekao je, dodajući da nema takve zabrane u svijetu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane da ukinu zabranu.

- Godina izgubljenog znanja i prilike koju nikada neće vratiti, rekao je Guterres na Twitteru. Djevojčicama je mjesto u školi. Talibani ih moraju pustiti natrag.

Nekoliko talibanskih dužnosnika kaže da je zabrana samo privremena, ali su također iznijeli niz isprika za njezino trajanje - od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim principima.

Ranije ovog mjeseca, lokalni su mediji citirali ministra obrazovanja koji je rekao da je to kulturološki problem, jer mnogi ruralni ljudi ne žele da njihove kćeri pohađaju školu.

Nakon što su 15. kolovoza prošle godine preuzeli vlast usred kaotičnog povlačenja stranih snaga, talibani su obećali mekšu verziju svog oštrog islamističkog režima koji je vladao Afganistanom između 1996. i 2001. godine. Ali u roku od nekoliko dana počeli su uvoditi stroga ograničenja djevojkama i ženama kako bi se povinovale njihovoj strogoj viziji islama učinkovito ih istiskujući iz javnog života.

Osim zatvaranja srednjih škola za djevojke, talibani su zabranili ženama mnoge državne poslove i naredili im da se pokrivaju u javnosti, po mogućnosti sveobuhvatnom burkom.

Neke srednje škole za djevojke ostale su otvorene u pokrajinama udaljenim od središnjih baza moći Kabula i Kandahara zbog pritiska obitelji i plemenskih vođa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!