UN-ov podtajnik za humanitarna pitanja odlazi u Afganistan zbog zabrane rada ženama

30.12.2022.

00:16

Autor: T.D./HRT/Hina

UN-ov podtajnik za humanitarna pitanja odlazi u Afganistan zbog zabrane rada ženama

UN-ov podtajnik za humanitarna pitanja odlazi u Afganistan zbog zabrane rada ženama

Foto: Ali Khara / REUTERS

Podtajnik UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths posjetit će Afganistan narednih tjedana te se sastati s najvišim dužnosnicima u talibanskoj administraciji nakon zabrane rada ženama u nevladinim organizacijama, rekao je viši UN-ov dužnosnik u četvrtak.


- Žalimo što smo uočili da već postoji učinak ove odluke na naše programe, novinarima je u New Yorku rekao Ramiz Alakbarov, koordinator UN-a u Afganistanu, nakon što je UN rekao da su neki "vremenski kritični programi" obustavljeni te da će vjerojatno biti zaustavljene i druge aktivnosti.

Rekao je da žene čine okvirno 30 posto humanitarne radne snage i da neće biti zamijenjene muškarcima. Alakbarov je također rekao da su humanitarne potrebe ljudi apsolutno ogromne i da je važno da i dalje ostanemo i djelujemo.

Ujedinjeni narodi su rekli da 97 posto Afganistanaca živi u siromaštvu, dvije trećine stanovništva treba pomoć da bi preživjeli, a 20 milijuna suočeno je s akutnom glađu.

Zabranu ženama da se bave humanitarnim radom najavila je talibanska administracija u subotu. Odluka je stigla nakon ranije zabrane ženama da pohađaju sveučilišta. Djevojčicama je zabranjeno pohađanje srednjih škola u ožujku.

Talibani su vlast preuzeli u kolovozu prošle godine tvrdeći da su im se politike izmijenile u odnosu na prije dva desetljeća kada su imali vlast i uvelike zabranili obrazovanje djevojčicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!