Srbija u UN-u osudila Rusiju, Vučić se obratio javnosti

02.03.2022.

19:30

Autor: V.G./HRT/Hina

Izvanredno obraćanje Aleksandra Vučića

Izvanredno obraćanje Aleksandra Vučića

Foto: RTS / HRT

Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično pogađa Srbiju i danas manje nego ikad dosad postoji razumijevanje za poziciju Srbije i srpskog naroda bilo gdje u svijetu, izjavio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, navodeći mogućnost da Rusija bude isključena iz UN-a, a da sve članice EU-a priznaju Kosovo.

On je u izvanrednom obraćanju javnosti naglasio da se Srbija danas na sjednici Opće skupštine UN u New Yorku pridružila osudi napada na Ukrajinu.

Vučić je istaknuo da se u tekstu rezolucije koju je Srbija podržala ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji, ali je Srbija morala osuditi napad na suverenu zemlju. Dodao je da je Srbija danas jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja poslije agresije na Ukrajinu nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao kako to nije pitanje stajališta Srbije i njezine principijelnosti, već "vrlo teških okolnosti". Potvrdio je da je u međuvremenu razgovarao i s predstavnicima Sjedinjenih Država, Europske unije, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, razmjenivši poruke o svim važnih pitanjima - od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji.

- Mislim da je ovo tek početak i to želim reći građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju bit će ogromni. Vjerujem da ćemo nazočiti potpunom rušenju postojećeg poretka, ocijenio je Vučić.

On je istaknuo bojazan da bi moglo uslijediti izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih naroda, što bi omogućilo promjenu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se jamči teritorijalna pripadnost Kosova Srbiji.


- Planiraju da na osnovu člana 6 povelje UN-a povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a, poslije toga ostaje otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244, nakon čega mi više ne bismo imali pravnu osnovu na koju bismo se pozivali na očuvanje teritorijalnog integriteta, rekao je Vučić.

On je ocijenio da bi potom uslijedilo priznanje nezavisnosti Kosova od NATO i EU-a, uključujući članice Unije koje dosad nisu priznale državnost Kosova.

- Da budem otvoren - uopće ne isključujem tu mogućnost, rekao je Vučić.

On u narednom periodu očekuje i "nekoliko političkih zamki" za Srbiju, među kojima i da se pritiskom utječe na Kinu da odustane od Rezolucije 1244 VS UN-a o Kosovu.

UN-ova Opća skupština velikom većinom "traži" od Rusije prekid rata u Ukrajini


Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini" i za koju je glasovala 141 zemlja, pet je bilo protiv, a 35 se suzdržalo, među njima Kina, od ukupno 193 zemlje u toj organizaciji.


Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom.

Pet zemalja koje su bile protiv rezolucije su Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.

Rezolucija, donesena nakon više od dva dana istupa za UN-ovom govornicom, traži od Moskve da "odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage" iz Ukrajine i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga".

U tekstu koji je pripremila Europska unija u koordinaciji s Ukrajinom i uz stotinjak supokrovitelja, "najiskrenije se žali zbog ruske agresije na Ukrajinu" i potvrđuje se "njezina privrženost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti" te zemlje, zajedno s njezinim "teritorijalnim vodama".

Rezolucija pod nazivom "Agresija na Ukrajinu" poziva usto da se osigura neometan pristup humanitarnoj pomoći - dok se u Vijeću sigurnosti vode oštre rasprave o francusko-meksičkom nacrtu rezolucije na istu temu - i "žali zbog upletanja Bjelorusije" u napad na Ukrajinu.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja osudio je netom prije, za govornicom UN-a "genocid" koji Rusi provode u njegovoj zemlji, pozivajući međunarodnu zajednicu da "reagira" kako se ne bi ponovilo ono što je učinio Hitler.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!