UN-ove agencije: Gotovo milijun ljudi suočeno s gladi u žarištima siromaštva

21.09.2022.

16:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Gotovo milijun stanovnika Afganistana, Etiopije, Južnog Sudana, Somalije i Jemena gladuje ili će se, u nedostatku pomoći izvana s gladi suočiti ove godine, dok se istodobno globalna kriza s hranom pogoršava, upozorile su u srijedu agencije Ujedinjenih naroda.

Lokalni sukobi i ekstremni vremenski uvjeti ostaju primarni pokretači gladi koju ove godine pogoršava i ekonomska nestabilnost povezana s posljedicama pandemije covida-19 i rusko-ukrajinskog rata.

- Ozbiljna suša na Rogu Afrike gurnula je ljude na rub gladi. Globalna kriza hrane i nesigurnost kada su posrijedi namirnice ubrzano se širi svijetom. Bez sveobuhvatne humanitarne reakcije stanje će se vjerojatno pogoršati u nadolazećim mjesecima, rekao je šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Premda su globalne cijene poljoprivrednih proizvoda u posljednjih nekoliko mjeseci pale s dosadašnjih rekordno visokih, lokalne cijene hrane u određenim su državama i dalje visoke te postoji opasnost od njihova ponovnog rasta, propadne li dogovor o povećanju ruskih i ukrajinskih isporuka žitarica i gnojiva, koji se odvija uz posredovanje UN-a.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica, a Rusija je treća po izvozu žitarica i prva po izvozu gnojiva.

Prema FAO-ovom tromjesečnom izvješću o 'žarištima gladi', čiji je koautor UN-ov Svjetski program za hranu (WFP), visoke cijene hrane, goriva i gnojiva prisilile su napredna svjetska gospodarstva na pooštravanje monetarne politike.

To je povećalo cijenu kredita za zemlje s niskim dohotkom, ograničavajući njihov uvoz i prisiljavajući ih na uvođenje mjera štednje.

- Očekuje se da će se ovi trendovi uvišestručiti u nadolazećim mjesecima, uz daljnji porast siromaštva i nesigurnosti kada su posrijedi hrana i namirnice, a tu je i jačanje opasnosti od građanskih nemira potaknutih sve većim socio-ekonomskim problemima, stoji u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!