19:18 / 15.09.2020.

Autor: I.D./HINA

UN-ovo izvješće upozorava na dosad neviđeni gubitak bioraznolikosti

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: - / REUTERS

UN-ovo globalno izvješće o bioraznolikosti donijelo je zaključak da nijedan od 20 ciljeva bioraznolikosti, koji su dogovoreni prije deset godina s rokom do 2020., nije potpuno ostvaren.
Svijet u velikoj mjeri nije uspio zaštititi bioraznolikost, priroda sve više pati, a stanje se pogoršava, navodi se u velikom UN-ovu izvješću koje je objavljeno u utorak.

UN-ovo globalno izvješće o bioraznolikosti donijelo je zaključak da nijedan od 20 ciljeva bioraznolikosti, koji su dogovoreni prije deset godina s rokom do 2020. godine, nije potpuno ostvaren.

Samo šest ciljeva vezano uz zaštitu ekosustava i promicanju održivosti - "djelomično je ostvareno."

Krhki ekosustavi poput koraljnih grebena i tropskih šuma posebice su ugroženi, a koraljima sve više prijeti izumiranje, rekli su znanstvenici.

Prekomjerno ribarenje, prekomjerna eksploatacija, klimatske promjene, onečišćenje i invazivne strane vrste neki su od uzroka gubitka bioraznolikosti i degradacija ekosustava.

No prema izvješću postoje i svijetle točke, uključujući pad stope deforestacije, povećanu svijest o bioraznolikosti i očuvanju te veći udio kopnenog dijela i oceana na planetu koji su stavljeni pod zaštitu.

- Mnogo dobrih stvari se događa diljem svijeta, a njih treba slaviti i ohrabrivati, rekla je Elizabeth Maruma Mrema, izvršna tajnica Konvencije o bioraznolikosti, koja je objavila izvješće.

- Kakogod, stopa gubitka bioraznolikosti je dosad neviđena u povijesti čovječanstva, dok se pritisci povećavaju. Živi sustavi Zemlje kao cjelina su ugroženi, rekla je.

Dodala je da kontinuirana degradacija prirode povećava vjerojatnost širenja bolesti poput prelaska novog koronavirusa na čovjeka.

Izvješće poziva na osam hitnih promjena da bi se zaustavilo propadanje prirode, uključujući obnovu ekosustava, redizajn poljoprivrede i smanjenje konzumacije mesa i ribe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!