UN Poljskoj: Prekinite dvostruke standarde u tretmanu izbjeglica

28.07.2022.

16:28

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Poljske vlasti trebaju prestati pritvarati migrante kod granice s Bjelorusijom i zaustaviti svoj veoma drugačiji tretman ukrajinskih i neukrajinskih izbjeglica, rekao je posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Felipe Gonzalez Morales pohvalio je poljske vlasti i stanovnike za pružanje zaštite i pomoći više od 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, primivši ih u svoje domove nakon početka ruske invazije. No izbjeglice koji bježe iz Ukrajine, a nisu ukrajinskog podrijetla, suočeni su s poteškoćama pri dobivanju boravišnih dozvola i skloništa te nemaju jednaku pravnu zaštitu, rekao je Morales.

Među izbjeglicama koji bježe iz Ukrajine ima i državljana trećih zemalja, često s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, koji su studirali ili radili u toj zemlji, piše Reuters. Sa zabrinutošću bilježim da je taj pristup dvostrukih standarda doveo do osjećaja diskriminacije među državljanima trećih zemalja, priopćio je Morales nakon posjeta Poljskoj i Bjelorusiji od 12. do 25. srpnja.

Uz izbjeglice iz rata u Ukrajini, Poljska je od 2021. suočena i s pokušajima prelaska granica s Bjelorusijom desetaka tisuća izbjeglica, a većina njih je s Bliskog istoka i iz Afganistana. Ta je kriza potaknula Poljsku da uspostavi izvanrednu zonu, izgradi ogradu i pokrene kampanju vraćanja migranata.

Morales tvrdi kako ih se rutinski pritvarau blizini granice, a da među njima ima i djece, što je kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Pozvao sam Poljsku da pritvaranje migranata koristi kao zadnju moguću mjeru kako bi time zaustavila praksu pritvaranja djece, rekao je, pa pozvao vlasti da odmah oslobode djecu bez pratnje, djecu s obiteljima, trudnice i pojedince s mentalnim poteškoćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!