UN poručio afganistanskom osoblju da ostane kod kuće

04.04.2023.

21:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zabrana rada ženama

Zabrana rada ženama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

UN je poručio svome afganistanskom osoblju da se iz sigurnosnih razloga ne javljaju na posao u Afganistanu sljedećih 48 sati, dok traže informacije od Talibana o zabrani rada ženama u toj globalnoj instituciji, rekli su izvori UN-a Reutersu.


Talibani su uredbom zabranili rad Afganistankama zaposlenima u UN-u, objavio je glasnogovornik Svjetske organizacije, osuđujući "neprihvatljivu i iskreno nezamislivu" odluku.

- Rečeno nam je kroz različite kanale da se zabrana odnosi na čitavu zemlju, rekao je Stéphane Dujarric, dok je misija UN-a u zemlji ranije rekla da su talibani zabranili rad zaposlenicama UN-a samo u provinciji na istoku zemlje.

- Podsjećamo de facto vlasti da tijela Ujedinjenih naroda ne mogu djelovati i dostavljati pomoć koja spašava živote bez ženskog osoblja, rekla je misija UN-a u priopćenju.

Od svrgavanja prozapadne vlade 2021. godine, talibanska administracija pojačala je kontrolu nad pristupom žena javnom životu, uključujući i zabranu ženama da pohađaju sveučilišta i zatvaranje srednjih škola za djevojčice.

U prosincu, talibanske vlasti zabranile su rad većini ženskih zaposlenica u nevladinim udrugama.

Restrikcije se prvotno nisu odnosile na Ujedinjene narode i neke druge međunarodne organizacije.

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast nakon što su se američke snage povukle iz Afganistana nakon 20 godina rata, rekla je da poštuje prava žena u skladu sa svojom strogom interpretacijom islamskog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!