UN: Postoji opasnost od eskalacije sukoba u Siriji

14.09.2022.

14:10

Autor: V.K./HRT/Hina

UN upozorava na eskalaciju sukoba u Siriji

UN upozorava na eskalaciju sukoba u Siriji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Krvavi sukob u Siriji mogao bi eskalirati nakon što se posljednjih mjeseci rasplamsalo nekoliko borbi diljem zemlje, upozorili su Ujedinjeni narodi u novom izvješću u srijedu. 

- Sirija si ne može priuštiti povratak borbama većih razmjera, ali to je put prema kojem možda ide, rekao je Paulo Sergio Pinheiro, predsjednik UN-ove komisije za Siriju.

U izvješću od 50 stranica navodi se da su porasla "teška kršenja temeljnih ljudskih prava i humanitarnog prava" u Siriji posljednjih šest mjeseci, unatoč tome što se posljednjih godina smiruju brojna aktivna bojišta.

To uključuje borbe na sjeveroistoku i sjeverozapadu zemlje u kojima su ubijeni deseci civila i ograničen je pristup hrani i vodi, navodi se u izvješću.

Komisija je posljednja tri mjeseca dokumentirala više ruskih zračnih bombardiranja područja pod kontrolom oporbe, rekao je povjerenik Hanny Megally.

- U nekom smo trenutku mislili da je rat u Siriji potpuno završen", rekao je Pinheiro novinarima u Ženevi, dodavši da kršenja dokumentirana u izvješću pokazuju da to nije tako.

U lipnju na dva tjedna onemogućeno slanje pomoći Siriji

Izraelski napad koji je oštetio međunarodnu zračnu luku u Damasku u lipnju onemogućio je na otprilike dva tjedna Ujedinjene narode da isporuče pomoć Sirijcima, navela je u srijedu UN-ova komisija za Siriju.

Povjerenica Lynn Welchmann rekla je novinarima u Ženevi da je izraelski napad "izazvao veliku štetu na infrastrukturi i zatvaranje zračne luke na gotovo dva tjedna ili 13 dana".

To je "značilo obustavu isporuka UN-ove humanitarne pomoći što je izuzetno ozbiljno", dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!