23:31 / 01.07.2020.

Autor: I.D./HINA

UN pozvao na globalno "korona primirje"

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije Covida-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije Covida-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije.

Rezoluciju su zajedno sastavile Francuska i Tunis koji su pozdravili njezino usvajanje, a tuniski veleposlanik u UN-u Kasi Kabtani je govorio o "povijesnom postignuću". Prvi puta je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o zdravlju, zadovoljno je istaknulo tunisko predsjedništvo.

- Ta rezolucija se sada mora provesti u djelo, rekao je francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Rivire u zajedničkoj izjavi s tuniskim kolegom.

Neki stručnjaci sumnjaju u provođenje teksta nakon vrlo duge paralize Vijeća koja je izazvala sumnje u njegovu vjerodostojnost.

Kina i SAD su mjesecima blokirale Vijeće, suprotstavljajući se u pogledu mjesta koje u tekstu treba dati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a rezolucija pokušava podržati poziv koji je 23. ožujka uputio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na primirje u svijetu.

Antonio Guterres je u priopćenju ocijenio da će usvajanje rezolucije poslati važan signal stranama su sukobu.

U tekstu se zahtijeva "trenutačni i opći prekid neprijateljstva" u svim sukobima, osim borbe protiv džihadističkih skupina, kao i humanitarna stanka od najmanje 90 uzastopnih dana radi pružanja međunarodne pomoći stanovništvima.

Rezolucija više ne sadrži paragraf o WHO-u kojem su se Sjedinjene Države kategorički protivile u prethodnoj verziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!